Як приготувати повидло з чорної смородини на зиму – рецепт

Повидло – це така ж смачна заготовка, як і варення. Але у повидла є свої плюси. Наприклад, його частіше використовують для приготування канапок, бо повидло ніколи не розтікається так сильно, як варення. Саме тому, варто знати рецепти приготування як варення, так і повидла. І зараз ми вам розкажемо, що треба робити, щоб приготувати смачне повидло з чорної смородини.

Таку заготовку можна використовувати не тільки для приготування канапок, а і в якості додатку до суфле чи морозива, начинки в кекси та пиріжки.

Повидло з чорної смородини – це дуже ароматна, корисна їжа, наповнена великою кількістю різноманітних вітамінів та мікроелементів.

Варто відзначити, що технологія приготування повидла дуже схожа на приготування джему, але є певні відмінності.

Отже, для початку треба підготувати ягоди. Для цього переберіть їх, приберіть сміття, зніміть хвостики і плодоніжки, а потім добре промийте. Для цього складіть ягоди в друшляк та промийте під водою з крану. Потім дайте їм трохи стекти.

Далі перекладіть ягоди в  каструлю, додайте цукор. Кількість цукру залежить від того, наскільки солодка сама смородина. В середньому, цукор беруть в пропорції 1 до 2-х. Тобто 1 частина цукру до 2-х частин смородини. Але цю кількість можна трохи збільшити або зменшити.

Чорну смородину потрібно трохи подрібнити, щоб вона пустила сік, і проварити. Дехто перекручує ягоди через м’ясорубку і потім варить. Дехто просто кладе смородину в воду і варить. В будь-якому разі, після варіння ягоди все одно доведеться перетирати через сито. І те, перекручена смородина через м’ясорубку чи ні, на швидкість варіння аж ніяк не впливає.  Пам’ятайте, що протирати смородину через сито треба дуже ретельно, щоб в повидло не потрапили шкірки чи насіння.

Отже вам необхідно зварити смородину і перетерти. А після того, як ягоди перетерли, їх треба знову поставити на маленький вогонь, та варити, аж доки маса не зменшиться на дві третини.

Коли смородина уварилася до потрібного об’єму – переливайте її в банки, навіть коли здається, що повидло рідке. Насправді, воно загусне зразу ж, як тільки охолоне. А якщо довше триматимете страву на пічці – цукор пригорить і з’явиться неприємний присмак.

У чорної смородини дуже яскравий смак, тому не варто додавати в повидло лимонну кислоту, ваніль або якісь інші спеції.

Банки необхідно попередньо стерилізувати разом з кришками. Коли ви наповните їх повидлом, зразку ж закрийте кришками, поставте вистигати, а потім відправте на зберігання. При кімнатній температурі повидло зберігається тільки 6 місяців. Тому якщо хочете подовжити його термін придатності – поставте  банки в більш прохолодне місце. Наприклад, льох чи  підвал. Або навіть основне відділення холодильника.

А це відео також присвячене приготуванню повидла з чорної смородини: