Як заготовити домашній ферментований чай з листя малини

З малинового листя можна варити чудовий чай. Але щоб він вийшов справді смачним та ароматним, не можна просто засушити листи та заливати їх окропом. Попередньо необхідно ці листочки ферментувати.

Зараз ми вам розкажемо, як просто і швидко провести процес ферментації. В ньому немає нічого складного. Необхідно лишень знати про деякі нюанси.

Для початку необхідно зібрати листя малини.

Домашній ферментований чай з листя малини

Старайтесь обирати ніжні і молоді листочки, які росли в тіні. Мити листя не треба. До того ж, ви збираєте його на власній ділянці, а значить, на листах немає нічого шкідливого.

Листочки необхідно скласти в банку щільним шаром.

Домашній ферментований чай з листя малини

Чим щільніше буде наповнення, тим краще. Далі закрийте банку кришкою та лишіть заготовку на 24 години при кімнатній температурі. Якщо у вас в кімнаті прохолодно – виставте банку туди, де на неї буде потрапляти сонячне проміння.

Домашній ферментований чай з листя малини

Після того, як доба мине, треба дістати листочки з банки. Вони вже мають стати достатньо в’ялими, щоб продовжувати з ними працювати. Листя повинно виглядати наступним чином: пластина стала м’якшою і злегка потемніла, черешок і жилки втратили крихкість. Що ж стосується аромату, то він повинен стати більш фруктовим, а не трав’яним.

Домашній ферментований чай з листя малини

Отже, тепер треба добре пом’яти листя руками. Скручуйте листочки між долонями, аби структура швидше та краще руйнувалася.

Домашній ферментований чай з листя малини

Оскільки у малини сухі листочки, десь в середині процесу додайте 2 столові ложки  кип’яченої холодної води. В цілому, м’яти листя необхідно протягом 20-ти хвилин. За цей час внутрішня сторона листочків має стати не білястою, а темною. А обсяг листя повинен зменшитися приблизно в 3 рази.

Домашній ферментований чай з листя малини

Далі треба скласти листя в миску, попередньо ущільнивши руками, накрити вологою тканиною, зверху – щільним рушником, та лишити в такому вигляді на 8 годин.

Домашній ферментований чай з листя малини

Час від часу обов’язково перевіряйте тканину, якщо вона висохла – зразу ж зволожуйте.

Процес ферментації можна припиняти, коли ви відчуєте від листя фруктово-ягідний аромат. Після цього можете починати сушити листя.

Для сушіння можна використати духовку або електросушарку. Перед тим, як ви викладете заготовку в сушарку чи на деко, обов’язково роз’єднайте всі листочки. Бо якщо ви лишите їх у вигляді грудок – вони будуть довго сушитися і висохнуть нерівномірно.

Домашній ферментований чай з листя малини

Коли чай висохне, його треба скласти в банку з щільною кришкою і потримати в ній місяць. Таким чином відбудеться суха ферментація і листя стане максимально ароматним.

Домашній ферментований чай з листя малини

Чай необхідно зберігати в тарі, яка щільно закривається. Це може бути як скляна, так і пластикова банка. Рекомендується дрібнити листя безпосередньо перед заварюванням, а в тарі зберігати його цілим.

Термін придатності такого чаю становить 2 роки.