З малинового листя можна варити чудовий чай. Але щоб він вийшов справді смачним та ароматним, не можна просто засушити листи та заливати їх окропом. Попередньо необхідно ці листочки ферментувати.
Інгредієнти: Листя малини
Зараз ми вам розкажемо, як просто і швидко провести процес ферментації. В ньому немає нічого складного. Необхідно лишень знати про деякі нюанси.
Для початку необхідно зібрати листя малини.
Старайтесь обирати ніжні і молоді листочки, які росли в тіні. Мити листя не треба. До того ж, ви збираєте його на власній ділянці, а значить, на листах немає нічого шкідливого.
Листочки необхідно скласти в банку щільним шаром.
Чим щільніше буде наповнення, тим краще. Далі закрийте банку кришкою та лишіть заготовку на 24 години при кімнатній температурі. Якщо у вас в кімнаті прохолодно – виставте банку туди, де на неї буде потрапляти сонячне проміння.
Після того, як доба мине, треба дістати листочки з банки. Вони вже мають стати достатньо в’ялими, щоб продовжувати з ними працювати. Листя повинно виглядати наступним чином: пластина стала м’якшою і злегка потемніла, черешок і жилки втратили крихкість. Що ж стосується аромату, то він повинен стати більш фруктовим, а не трав’яним.
Отже, тепер треба добре пом’яти листя руками. Скручуйте листочки між долонями, аби структура швидше та краще руйнувалася.
Оскільки у малини сухі листочки, десь в середині процесу додайте 2 столові ложки кип’яченої холодної води. В цілому, м’яти листя необхідно протягом 20-ти хвилин. За цей час внутрішня сторона листочків має стати не білястою, а темною. А обсяг листя повинен зменшитися приблизно в 3 рази.
Далі треба скласти листя в миску, попередньо ущільнивши руками, накрити вологою тканиною, зверху – щільним рушником, та лишити в такому вигляді на 8 годин.
Час від часу обов’язково перевіряйте тканину, якщо вона висохла – зразу ж зволожуйте.
Процес ферментації можна припиняти, коли ви відчуєте від листя фруктово-ягідний аромат. Після цього можете починати сушити листя.
Для сушіння можна використати духовку або електросушарку. Перед тим, як ви викладете заготовку в сушарку чи на деко, обов’язково роз’єднайте всі листочки. Бо якщо ви лишите їх у вигляді грудок – вони будуть довго сушитися і висохнуть нерівномірно.
Коли чай висохне, його треба скласти в банку з щільною кришкою і потримати в ній місяць. Таким чином відбудеться суха ферментація і листя стане максимально ароматним.
Чай необхідно зберігати в тарі, яка щільно закривається. Це може бути як скляна, так і пластикова банка. Рекомендується дрібнити листя безпосередньо перед заварюванням, а в тарі зберігати його цілим.
Термін придатності такого чаю становить 2 роки.