Сушене гарбузове насіння: всі способи заготовки – як сушити насіння гарбуза в домашніх умовах

Коли ви готуєте щось з гарбуза, завжди доводиться діставати з нього насіння. Але, хоча насіння і не використовується для приготування страв, все одно, воно точно не є відходами. Навпаки, насіння з гарбуза – це дуже корисний продукт. Він містить речовини та мікроелементи, які покращують зір, позитивно впливають на організм в цілому. До того ж, таке насіння дуже смачне.

Звісно ж, його можна купити в магазині, але, як то кажуть, нащо платити більше, коли у вас вже і так є насіння. Треба його тільки висушити. І зараз ми розкажемо вам про всі способи, як це зробити.

Як сушити гарбузове насіння

Підготовка насіння до сушіння

Для сушіння підходить насіння будь-яких сортів гарбуза, тому сміливо можете використовувати те, що маєте. Дістаньте насіння ложкою, а потім добре помийте його в воді з-під крану, аби позбутися волокон.

Як сушити гарбузове насіння

Після цього розкладіть насіння на паперовий рушник, промокніть його серветкою та залиште так на 2 години.

В цьому відео ви зможете побачити, як дістати насіння з гарбуза та підготувати для сушки:

Способи сушки гарбузового насіння

На повітрі

Треба взяти деко або пласку тарілку, закрити чистим папером (не газетою, бо у фарбі є отруйні речовини) та викласти насіння в один шар. Після цього поставте деко чи тарілки в сухому, теплому та добре провітрюваному приміщенні. А щоб на насіння не сідали комахи – прикрийте його марлею.

Насіння висушиться приблизно за 15-20 днів.

Як сушити гарбузове насіння

У духовій шафі

Сушити насіння в духовці можна як дуже швидко, так і повільніше. Ми розповімо про обидва методи.

Повільне сушіння займе 1-1,5 години. Треба нагріти духовку до 60-80-ти градусів за Цельсієм, викласти насіння на деко в один шар та помішувати його кожні 30 хвилин, аби воно не пригоріло. Також необхідно лишити дверцята причиненими, щоб всередині добре циркулювало повітря.

Швидкий метод сушіння може призвести до того, що насіння трохи підсмажиться. Тому що його сушать 20 хвилин при температурі 180 градусів за Цельсієм. Але для тих, хто любить гарбузове насіння саме смаженим, це точно не стане проблемою.

Це відео про сушіння насіння в духовці:

На пательні

Також можна посушити насіння на пательні, на середньому вогні. Це займе 15 хвилин, але ви мусите постійно його помішувати, не лишаючи ні на хвилину.

У електросушарці для овочів і фруктів

Треба виставити температуру 60-70 градусів за Цельсієм, викласти насіння на решітки і час від часу міняти їх місцями, щоб воно не згоріло.

Як сушити гарбузове насіннячка

У мікрохвильовці

Треба взяти  пласку тарілку, закрити паперовою серветкою, викласти на  неї невелику порцію насіння і поставити в мікрохвильовку на 2 хвилини, ввімкнувши її на максимальну потужність. Якщо цього буде замало – додайте ще одну хвилину.

Це відео присвячене сушінню насіння в мікрохвильовці:

В аерогрилі

В аерогрилі треба виставити максимальну температуру нагріву – 60-70 градусів за Цельсієм. Таким способом насіння сушиться 30-40 хвилин. Кришку треба тримати причиненою, щоб повітря циркулювало. Якщо цього не зробити – насіння лишиться вологим.

Як дізнатися, що насіння висохло?

З добре висушеного насіння легко знімається прозора шкірка, насіння має жовтуватий відтінок, а саме ядро – темно-зелений.  Якщо насіння розкусити, то воно не повинно бути вологим або хрустіти від пересушування.

Як сушити гарбузове насіння

Як зберігати сушені насіння гарбуза

Зберігати сухі насіння потрібно в темному сухому місці протягом 1-го року. Його треба тримати в скляних банках з кришками, що добре закриваються, або полотняних мішечках.

Як сушити гарбузове насіння