Багатьом подобається незвичайний, трохи гіркуватий, смак груздів. Назбиравши їх велику кількість, господині відправляють основну частину на зберігання в маринованому або солоному вигляді. Заморожувати грузді не можна.
Інгредієнти: Грузді
Існує цілий ряд рекомендацій, якими не варто нехтувати. Інакше не вийде зробити якісний запас груздів на тривалий час.
Зміст
Правила зберігання груздів
Перед відправкою цих грибів на зберігання їх, природно, потрібно почистити. Після, слід залишити їх у воді на пару годин. Після закінчення цього періоду, кожен груздь необхідно промити під краном, користуючись при цьому губкою або щіткою, якою миють посуд. Тільки після подібних маніпуляцій гриби можна піддавати обробці. Більшість господинь їх солять (див. “Як солити грузді холодним і гарячим способами”). Зберігати такі заготовки необхідно в приміщенні, де темно й прохолодно (3-4 °С), а також, в якому є хороша циркуляція повітря.
Мариновані грузді зберігати зручніше. Вони впродовж кількох місяців можуть зберігатися і в умовах кімнатної температури, а в холодильному пристрої взагалі цілий рік.
Правильне зберігання засолених груздів
Господиням відомий гарячий і холодний варіант засолювання груздів. Зберігання грибів заготовлених одним і іншим способом різняться. Якщо грузді були заготовлені гарячим методом, то тару можна закупорити капроновою кришкою. Зберігати такі гриби дозволяється в холодильному пристрої.
Зберігати грузді, заготовлені холодним способом, трохи складніше. Для їх зберігання знадобиться приміщення з температурою від 0 до 3 °С, найкращим місцем вважається льох. Якщо грибів тільки одна або дві банки, то для них знайдеться куточок для зберігання і в холодильнику в нижньому відсіку.
Зберігаючи засолені грузді, періодично необхідно стежити за тим, щоб вони весь час перебували в сольовому розчині (його повинно бути в міру, щоб грузді не могли спливти наверх). Замість випаруваного розсолу можна долити прохолодного окропу. При виявленні на поверхні солоних груздів пліснявої плівки, від неї потрібно позбутися, а гриби перемістити в окрему ємність і залити свіжою солоною охолодженою водою.
Правильне зберігання груздів у свіжому стані
Грузді, ні чим не відрізняються від інших грибів в тому плані, що їх не можна зберігати в свіжому вигляді. Чим більше вони знаходяться за межами умов лісу та в непереробленому стані, тим більше в них утворюється токсинів, які небезпечні для людського організму.
Якщо час не дозволяє відразу ж після збору груздів зайнятися їх реалізацією, то урожай грибів варто віднести лише на 10-15 годин в прохолодне темне приміщення або холодильник. Через добу вони вже не будуть придатними до вживання. Як би не було шкода груздів, їх ні в якому разі не можна їсти, інакше можна сильно отруїтися.