Найскладніше в засолюванні груздів – це відмити їх від лісового сміття. Капелюшок груздів має воронкоподібну форму і в цій воронці накопичується сухе листя, пісок та інше сміття. Однак, грузді занадто смачні і це змушує змиритися з роботою по очищенню грибів. Грузді на зиму можна маринувати, сушити або солити. Гарячий спосіб засолювання підходить, якщо солоні гриби потрібні швидко. При холодному способі гриби солятся 1,5-2 місяці, в той час як гарячий спосіб, дозволяє отримати готовий продукт вже через тиждень.
Інгредієнти: Грузді, Сіль, Спеції
Старі гриби мають жовто-сірий окрас і ніжка у них порожня. Їх теж можна солити, попередньо обрізавши ніжку, але, зрозуміло, виглядати вони будуть не так красиво, як молоденькі грибочки.
Щоб очищення грибів була не такою втомлюючим, замочіть грузді на одну годину в холодній воді. Можна прикрити їх зверху тарілкою, щоб вони не спливали. При такому способі, листочки відмокнуть і самі відклеються від капелюшка. Вам залишиться тільки витягти чисті гриби з тазика з водою.
Засипте вимиті гриби в каструлю, і залийте їх водою. Туди ж додайте кілька листочків лавра і перцю горошком. Злегка підсолить гриби, приблизно, як суп.
Поставте гриби на плиту і відварюйте їх протягом 15 хвилин. Не допускайте занадто бурхливого кипіння. Гриби повинні варитися, а не вистрибувати з каструлі. Час від часу знімайте шумівкою піну і дивіться за годинником.
Приготуйте банки. Вимийте їх та покладіть на дно банок гілочки кропу і нарізаний часник.
Якщо гриби вже зварилися, злийте воду з каструлі і відкиньте грузді на друшляк. Коли гриби трохи охолонуть, розкладіть їх по банкам, пересипаючи гриби сіллю.
На банку об’ємом 1 літр потрібно, приблизно, 3 ст. л. солі.
Закип’ятіть в каструлю чисту воду. Деякі рекомендують використовувати для розсолу ту ж воду, в якій гриби відварювались, але, краще цього не робити. У ній може бути сміття, яке не відмилось відразу. Отже, краще брати свіжу воду.
Залийте грузді в банках окропом до самого верху, щоб вода переливалася з банок. Трохи струсіть банку, щоб вийшли бульбашки повітря і знову долийте води. Закрийте банку з грибами капроновою кришкою і дайте охолонути.
Після цього, перенесіть банки з грибами в холодну комору або поставте в холодильник. Готовими до вживання грузді будуть вже через тиждень, але зберігати солоні грузді в розсолі можна до 6 місяців, за умови, що температура в приміщенні для зберігання не підніматиметься вище +15 градусів.
Дивіться які солоні грузді смачні на фото.
Дивіться ще і відео-рецепт, як солити грузді в банках гарячим способом правильно: