Як правильно зберігати рижики

Рижики багатьом подобаються за оригінальний смак і красиве забарвлення. Ці гриби прийнято маринувати, солити та варити на зимовий період. Зберігання в свіжому вигляді є неприйнятним.

Є кілька важливих рекомендацій по зберіганню рижиків у домашніх умовах до моменту переробки та під час зимового періоду.

Правила зберігання рижиків

Не завжди виходить обробити принесені з лісу рижики відразу ж. На щастя, вони можуть простояти в придатному стані в холодильнику 1 добу. Продовжити цей термін на кілька днів можна, проваривши рижики в підсоленій воді та відправивши їх у готовому стані в холодильний пристрій.

Для того щоб зберегти рижики в придатному вигляді набагато довше їх заморожують, засолюють або маринують.

Досвідченим господаркам найбільше подобається заморожувати вже смажені на рослинній олії, попередньо замочені (на 15 хвилин) в підсоленій воді рижики. Охолоджені гриби необхідно розкласти по пакетиках або лоточках і відправити в морозильну камеру. У ній рижики залишатимуться придатними до вживання протягом півроку.

Правила зберігання солоних рижиків

Засолювати подібні гриби можна двома способами: гарячим і холодним. Така обробка рижиків значно продовжує їх термін збереження. Але для кожного з способів потрібні трохи різні умови зберігання.

Рижики, які засолені холодним методом, не можна залишати в теплому місці. Грибам потрібні 2 тижні, для того щоб вони стали солоними. Температурні показники в приміщенні з майбутньою заготівлею повинні коливатися в межах від 10 °С до 20 °С. Після закінчення потрібного періоду рижики необхідно перекласти в бочку або банки та відправити в погрібне приміщення або в холодильний пристрій. Тара з грибами повинна бути закрита кришкою. Зверху її потрібно придавити будь-яким вантажем. В такому стані рижики повинні простояти місяць із половиною.

Загалом, весь період засолювання рижиків холодним способом займає 2 місяці. Але після всіх необхідних маніпуляцій солоні рижики можуть пролежати в придатному стані в холодному місці протягом 2 років. Мітка градусника в приміщенні з готовим продуктом повинна бути в межах від 0 °С до 7 °С.

Якщо солити рижики, використовуючи гарячий метод, то зберігати їх буде простіше. Все через те, що гриби під час приготування проходять термічну обробку, а потім їх розфасовують у стерилізовані банки. Багатьом цей спосіб подобається більше першого, тому що на поверхні грибів, приготовлених гарячим способом рідко утворюється плівка плісняви.

У тому чи іншому випадку необхідно стежити за розсолом засолених рижиків: він повинен бути приємного коричневого відтінку. Якщо рідина почорніє, то гриби вже зіпсовані. Таке може статися через підвищення температури в приміщенні, де вони зберігаються. Такі рижики категорично не можна вживати в їжу. Вони небезпечні для здоров’я людини.

Див. відео “Рижики. Солоні рижики. Гриби. Як зберігати рижики взимку. Просто смачно! ” від каналу “Кулінарія. Просто. Смачно “: