Груздь – це дуже смачний гриб, тому варто не тільки їсти його в сезон, а і заготувати на зиму. Є багато способів, але зараз ми розкажемо про найпростіший – холодне соління.
Інгредієнти: Грузді, Кріп, Лавровий лист, Листя хрону, Сіль, Часник
Білі грузді можна придбати на базарі або зібрати самостійно. Вони ростуть в бору, в невеликих опуклостях на землі.
Треба тільки копнути – і з’явиться грибочок.
Холодне засолювання – це старовинний традиційний спосіб. Він вважається найбільш смачним, до того ж, не потребує великих зусиль та часових витрат.
Як готувати грузді солоні на зиму
Спочатку гриби треба замочити у великій кількості води. Робіть це одразу ж, як тільки прийшли з лісу. Почекайте півгодини, потім починайте їх мити жорсткою губкою або щіткою. Терти треба тільки капелюшок, бо гармошка під ним сама вимиється під струменем води.
Великі гриби краще розрізати, а маленькі та середні лишати цілими.
Далі візьміть велику емальовану каструлю чи відро. Складіть в неї гриби, попередньо виклавши дно листом хрону. Гриби необхідно викладати так, щоб вони стояли капелюшками вниз. Кладіть грибочки шарами, пересипаючи кожен шар 50 грамами солі, а також додавайте зубчики часнику та лавровий лист за смаком. Води доливати не треба, бо грузді і самі пустять сік.
Коли відро чи каструля заповниться майже до верху, наостанок покладіть кріп з парасольками, листя малини і смородини, накрийте тарілкою, притисніть зверху гнітом та поставте в прохолодне місце.
Тепер лишилось зачекати місяць і можна ласувати грибами. До речі, не варто перейматися, якщо побачите на верхньому шарі груздів плісняву. Це цілком нормально, просто треба його прибрати, а всі інші шари можна спокійно їсти.
Такі солені грибочки смачно додавати до різних страв, використовувати як основу салату, просто їсти з олією чи майонезом. Як ви бачите, спосіб приготування дійсно простий, а їсти такі гриби можна дуже довго.