Варення з лісової суниці - секрети приготування в домашніх умовах

Варення з лісової суниці – секрети приготування в домашніх умовах

Фраза «лісова суниця» змушує нас малювати образи маленької червоної ягідки з приголомшливим смаком і ароматом. Лісова красуня не йде ні в яке порівняння з окультуреною садовою суницею. Вона містить набагато більше вітамінів і має більш яскравий насичений смак і аромат. До мінусів можна віднести лише розміри плодів. Лісова суниця трохи дрібніша.  Про корисні властивості лісової суниці ви можете прочитати у нас на сайті. Найпоширеніша заготовка з цієї ягоди – суничне варення. Вазочка з такими ласощами порадує будь-якого члена родини за чаюванням, а манна каша, присмачена ложечкою проварених в солодкому сиропі ягід, зробить дитячий сніданок найсмачнішим. Як готувати варення з лісової суниці – тільки перевірені рецепти – дізнаєтесь з цього поста.

Правила збору і попередньої обробки ягід

Безумовно, лісову суницю досить складно збирати. Точніше, збирати то її легко, але це займає дуже багато часу. Якщо все ж вдалося втриматися від того, щоб не з’їсти весь урожай прямо в лісі, то із зібраних ягід можна зварити смачне варення.

Отже, основні правила збору і обробки суниці:

  1. Збирати ягоди в лісі слід з кінця червня до середини липня. В цей же час свіжу суницю можна знайти на місцевих ринках.
  2. Ємність для збору повинна бути невеликого розміру, бажано, з широким дном. Це захистить ягоди від деформації.
  3. З лісу можна принести трохи зелених суничних листочків. При варці варення вони додадуть заготовці особливу смакову нотку.
  4. Приступати до варки варення слід відразу ж після збору, поки ягоди не розкисли.
  5. Перед приготуванням, суницю промивають у великій кількості холодної води. Для цього, друшляк з ягодами опускають в каструлю, наповнену по вінця водою, і декілька разів піднімають та знов занурюють у воду. Коли сміття і дрібні листочки піднімуться на поверхню, верхній забруднений шар води зливають, а друшляк з ягодами дістають. Після чого, просто струшують.

Варення з лісової суниці - секрети приготування в домашніх умовах

Рецепти варення з лісової суниці

Суниця в сиропі – з цілими ягодами

Цей варіант заготовки можна назвати класичним. У готовій страві ягідки зберігають свою форму.

Отже, для реалізації цього рецепта потрібно пів кілограма свіжої щільної (НЕ розкислої) суниці, 200 грам цукру і 100 мілілітрів води.

Воду з’єднують з цукровим піском і на середньому вогні проварюють до повного розчинення цукру. Як тільки сироп стане прозорим, до нього у каструлю закладають плоди суниці.

Акуратно струшуючи, не перемішуючи ягоди, домагаються повного занурення суниці у сироп. Варять суничне варення 7 хвилин. Після, остуджують масу, прикривши її чистим рушником.

Варення з лісової суниці - секрети приготування в домашніх умовах

Через 6-8 годин варку продовжують. Для цього, солодку заготовку повільно нагрівають і кип’ятять на слабому вогні, періодично струшуючи, ще 7 хвилин.

Готове варення розкладають по невеликих банках або скляним фасувальних стаканчиках з кришкою, що закручується. Перш ніж наповнити тару варенням, її стерилізують.

Канал «Let’s cook» підготував для вас відео-інструкцію приготування суничного варення з цілими ягодами.

Суничне варення-п’ятихвилинка без додавання води

500 грам свіжих ягід пересипають 1,5 двохсотграмовими склянками цукру. Краще цю процедуру робити відразу шарами, щоб не травмувати суницю зайвий раз. Зацукровані плоди відправляють в холодильник на 2-3 години, але кращий варіант – залишити ягоди з цукром на всю ніч. За цей час цукор витягне з ягідок велику кількість соку, якого буде достатньо для приготування швидкого варіанту варення з суниць.

Назва «П’ятихвилинка» прямо пов’язана з часом термічної обробки суниці. Однак, слід враховувати, що відлік часу слід починати з моменту закипання ягідної маси.

Через п’ять хвилин кип’ятіння суничне варення переливають в підготовлені чисті баночки і закривають стерильними кришками. Зауважу, що варення-п’ятихвилинка не призначене для тривалого зберігання.

Варення з лісової суниці - секрети приготування в домашніх умовах

Варення з суниці з лимонною кислотою

500 грам лісових суниць пересипають цукром (400 грам) і настоюють протягом 3 годин. Якщо соку виділилося багато і ягода повністю занурилася у сироп, то додавати додатково води не потрібно. В іншому випадку, до заготовки додають ще 50-100 мілілітрів чистої води. Кладуть на плиту, доводять до кипіння та дають покипіти на слабому вогні не більше як 5 хвилин.

Через 6-8 годин продовжують варку заготовки. Варення варять 10 хвилин, а потім, додають розчин лимонної кислоти. Для цього 1/3 чайної ложки кристаликів розчиняють в ложці теплої кип’яченої води. Прозорий консервант вливають до варення і кип’ятять на повільному вогні ще хвилину.

Таку заготовку можна зберігати протягом року при кімнатній температурі.

Варення з лісової суниці - секрети приготування в домашніх умовах

Покроковий рецепт суничного варення з соком лимона представлений в окремій статті.

Перетерте суничне варення

Таку заготовку дуже зручно подавати до млинців або оладок. Ягоди (півкіло) подрібнюють блендером, а потім, додають цукор. Його потрібно не менше двох склянок. Якщо сильно солодкий смак – не ваше, то цукрового піску можна додати трохи менше.

Варять таке перетерте варення 20 хвилин, а потім, щільно закручують у стерильні банки.

Пропонуємо проглянути відео-рецепт від каналу «Просто смачно» про заготівлю суниці на зиму.

Варення з суниць без варіння

Відмінний спосіб зберегти смак свіжої ягоди – зробити, так зване, живе, холодне чи то сире варення. Для цього суницю в рівній пропорції з цукром подрібнюють м’ясорубкою або блендером.

Зберігають такий десерт в морозильній камері, а перш ніж подати до столу, повільно розморожують в основному відсіку холодильника.

Варення з суниць з лісової малиною

Всі лісові ягоди дуже ароматні, тому, найкращим напарником суниці є малина. Для приготування такого варення беруть по 500 грам ароматної дикої суниці та малини. Ягоди шарами пересипають кілограмом цукру. Через 30 хвилин плоди перемішують. Вже через 2 години заготовку ставлять на вогонь.

Варять варення одноразовою проваркою не більше 20 хвилин, а потім, просто розкладають по заздалегідь підготовлених баночках.

Варення з лісової суниці - секрети приготування в домашніх умовах

Суничне варення з чорницею

Стакан свіжої чорниці і стакан лісової суниці закладають в киплячий цукровий сироп. Основу готують з 100 мілілітрів води і 300 грам цукрового піску.

Варять варення на повільному вогні, безупинно помішуючи і знімаючи ложкою піну. Готовність страви визначають по краплині сиропу, капнутій на охолоджене блюдце. Крапля повинна тримати форму і не розтікатися. В середньому, по часу, десерт вважається готовим через 15-20 хвилин.

Суничне варення в мультиварці

Дві склянки ягід кладуть у чашу мультиварки і засипають таким же обсягом цукру. За допомогою дерев’яної або силіконової ложки плоди акуратно перемішують, а потім, залишають настоюватися на дві години.

Перед тим як включати агрегат для приготування варення, до зацукрованої суниці додають 150 мілілітрів води.

Готують десерт на режимі «Тушкування». Кришку мультиварки не закривають, і через кожні 15 хвилин масу перемішують. Година роботи кухонної помічниці – і варення готове!

Варення з лісової суниці - секрети приготування в домашніх умовах

Способи зберігання заготовки

Суничне варення досить не вибагливе. Його можна зберігати як решту заготовок – в підпіллі або холодильнику. Винятком є тільки, так зване, сире варення. Його зберігають у морозильній камері не більше 8 місяців.

Крім консервацій у вигляді компотів та варення лісову суницю ще сушать і заморожують. Ця інформація, можливо, теж буде для вас цікава.