Найчастіше нам зустрічається смородина чорна, червона і біла. Найсолодшою вважається чорноплідна ягода, а самою кислою – червона. Біла смородина поєднує в собі солодкість і кислинку своїх побратимів. Її десертний смак і аристократичний зовнішній вигляд дуже цінується кулінарами. З білої смородини готують різні джеми, компоти, а також, використовують її у формуванні ягідних міксів. Нереалізовані залишки врожаю просто відправляють в морозилку, щоб взимку насолоджуватися супервітамінними напоями з заморожених ягід. Тема сьогоднішньої статті – компот з білої смородини. Ми розглянемо варіанти приготування цього смачного домашнього напою, як зі свіжої, так і з замороженої сировини. Не обійдемо увагою, також, і зимову заготівлю компоту з білої порічки.
Інгредієнти: Вода, Смородина біла, Цукор
Зміст
Збір і попередня підготовка ягід
Білі ягоди збирають разом з гілочками. Це значно спрощує процес збору і дозволяє зберегти цілісність плодів.
Обов’язково слід визначитися чи будуть зніматися ягоди з гілочок. Справа в тому, що при варінні напою можна використовувати смородину як розсипом, так і в гронах. Другий варіант значно скорочує час приготування і дозволяє ягодам краще зберегти свою форму.
Зібрану смородину оглядають, видаляють зіпсовані і деформовані плоди, позбавляються від гілочок і сміття. Потім, ягоди перекладають в друшляк, щоб зайвий раз не травмувати їх. У каструлю наливають прохолодну воду і опускають до неї смородину прямо в ситі. Після того як водні процедури будуть завершені, ягоди злегка обсушують все на тому ж друшляку.
Попередньо заморожені плоди використовують для варіння компоту в не размороженном вигляді.
Ютуб-канал «Про саме головне» пропонує ознайомитися з властивостями смородини. З відео дізнаєтесь, що, крім вказаних кольорів, смородина буває ще й жовта, фіолетова та, навіть, зелена.
Як зварити компот з білої смородини на кожен день
З свіжих порічок в каструлі
У миску наливають 2 літри води, додають 1 склянку цукру і ставлять її на вогонь. Поки закипає сироп, проводять попередню обробку ягід. Їх знадобиться 3 склянки. Якщо біла смородина береться з гілочками, то – 3,5 склянки. Як тільки вода закипить, закладають основний продукт. Варять напій на мінімальному вогні протягом 10 хвилин під кришкою. Потім вогонь вимикають, а компот, не відкриваючи кришки, залишають настоюватися пару годин.
У мультиварці із замороженої смородини
Дуже зручно для варіння компоту використовувати мультиварку. Особливо якщо варити компот з вечора: компот звариться протягом години, а потім, у нього буде час гарненько настоятися до ранку.
В основному, чаші мультиварки бувають місткістю 5 літрів. Розглянемо рецепт приготування компоту саме для такого обсягу чаші.
Беруть заморожені ягоди білої смородини в такій кількості, щоб вони наповнювали мультиварку приблизно на ¼ обсягу. Зауважу, що заморожені плоди можна цілком замінити свіжими.
Потім, в ємність висипають 300 грам цукрового піску і наливають воду так, щоб до верху чаші залишалося 3,5-4 сантиметри. Воду можна брати холодну.
Агрегат закривають кришкою і встановлюють режим «Суп» на 1 годину. За цей час кришку не відкривають. Найкраще це зробити коли компот гарненько настоїться. Для гарного настоювання потрібно 3-4 години. Якщо компот вариться з вечора, то кришку, зрозуміло, відкриєте тільки вранці.
Один важливий момент: більшість мультіварок після закінчення часу готування автоматично переходять на режим «Підтримка температури». При варінні компоту ця функція не потрібна. Якщо є така можливість, то її краще відключити до початку роботи пристрою, або ж вручну, після того, як компот звариться.
Компот з білої смородини на зиму
Зі стерилізацією банок
Ємності для заготовок гарненько миють і обсушують. Всередину кладуть ягоди розсипом (на 1/3 об’єму) або грона білої смородини так, щоб плоди заповнили трохи більше половини обсягу банки.
Окремо в каструлі готують сироп. Для цього на літр води беруть 400 гр цукру. Якщо банка трилітрова, то потрібно взяти 2 літри рідини і 800 грам піску. Щоб ягоди краще зберегли зовнішній вигляд, сироп остуджують до температури 50-55 градусів.
Теплою солодкою рідиною заливають ягоди. Зверху тару прикривають стерильними кришками. Щоб заготовка могла довго зберігатися, її стерилізують. Для цього в більшу високу каструлю кладуть силіконовий килимок або шматочок тканини. Зверху встановлюють банку з компотом. Для зручності, заливати ягоди сиропом краще відразу ж в каструлі. У миску наливають теплу воду так, щоб вона покривала банку по «плічка», не вище. Тобто, до верху банки повинно залишатися як мінімум 5 сантиметрів. Стерилізація трилітрових банок займе 35 хвилин, а літрових – 20. Завершальний етап – банки щільно закручують і утеплюють на добу.
Порічковий компот без стерилізації
Стерилізація дозволяє в більшій мірі зберегти цілісність ягід, але коли цей критерій для вас є не дуже важливим, то закрутку компотів можна проводити без цієї клопіткою процедури.
Банки заповнюють смородиною наполовину. Паралельно в каструлі кип’ятять воду. Кількість води беруть залежно від обсягу запланованої до закрутки (банки). Ця залежність прямопропорційна, тобто, на кожен літр тари беруть літр рідини.
Ягоди заливають окропом по самий верх. Ємності прикривають кришками і дають постояти їм 15 хвилин. Потім, на банку надягають спеціальну сітку чи кришку з отворами, що дозволяє зливати рідину без ягід. Ягідний настій зливають в порожню каструлю. На кожен літр злитої рідини беруть 1,5 склянки цукру і заварюють сироп. Гарячої масою вдруге заливають білу смородину і закручують банки кришками. Компот з білої смородини без стерилізації готов для зберігання на зиму.
В принципі, компот із червоної смородини вариться так само як і із білої, тому відео-рецепт від каналу «TIP TOP TV» буде вам корисний і при заготівлі білих порічок.
Див. також: Желе з білої смородини на зиму – 7 кращі прості рецепти