Рецепт джему з м’яти з лимоном і агар-агаром – секрети приготування

Щоб приготувати смачний джем, треба знати деякі хитрощі. Наприклад, дійсно чудову та ароматну страву можна приготувати, якщо робити її з м’яти і додати агар-агар. Цей загущувач діє краще, ніж желатин. Саме тому його часто використовують в молекулярній кухні. А наша кухня хоч і не молекулярна, все одно цей додаток є ідеальним для приготування м’ятного джему.

Вам треба взяти наступні інгредієнти:

  • листя і стебла свіжої або сушеної м’яти – 150 грамів;
  • вода – 700 мілілітрів;
  • лимон – 2 штуки;
  • цукор – 400 грамів;
  • агар-агар – 1 чайна ложка.

М’яту треба промити водою з-під крану, струсити з неї краплі, потім порізати стебла і листочки на шматочки. Як варіант, м’яту можна просто порвати. Далі складіть її в каструлю і залийте водою.

Після цього переставте каструлю на плиту, доведіть масу до кипіння і варіть на маленькому вогні протягом 10-ти хвилин.

Тепер зніміть каструлю з вогню, закрийте кришкою та лишіть настоюватися 3-5 годин.

Далі відвар необхідно процідити.

В джем можна додати трохи лимонного соку та цедри. Ці інгредієнти зроблять смак цікавішим та кислішим.

До речі, в такий джем можна не додавати агар-агар. Але це варто робити тільки в тих випадках, коли вам підійде рідка заготовка. Наприклад, якщо ви будете використовувати такий джем для просочування тортів або додавання в коктейль. Але якщо ви збираєтеся робити канапки з джемом чи прикрашати ним десерт, тоді без агар-агару обійтися просто неможливо. Тому на таку кількість інгредієнтів треба буде додати 1 чайну ложку цього порошку.

Але агар-агар додають пізніше. А до того необхідно взяти рідину, покласти в неї цукор та варити, постійно помішуючи, аж доки сироп не стане нагадувати мед.

До речі, природній колір такого джему – коричнево-зеленуватий. Тому, щоб зробити його гарним та яскравим, необхідно додати кілька крапель зеленого харчового барвника. Він є абсолютно безпечним і робить джем дуже гарним та яскравим.

Щоб розвести барвник, відлийте трохи сиропу в чашку та долийте туди барвник. Так треба робити для того, щоб не зробити джем надто зеленим. А подібна проблема цілком може виникнути, якщо ви ніколи не фарбували страви. Часто люди кладуть більше фарбника, ніж треба, і колір виходить неприроднім. А якщо ви будете повільно вливати сироп з барвником – зразу ж побачите, коли варто зупинитися.

Коли сироп достатньо загусне, додайте агар-агар та розмішуйте, аж доки субстанція повністю не розчиниться. До речі, джем не можна кип’ятити або варити після того, як в нього потрапив агар-агар. Якщо це зробити – згущувач втратить свої властивості.

Джем треба розлити в банки, які ви попередньо стерилізували, та закрити стерилізованими кришками.

Не переймайтеся через те, що гарячий джем є трохи рідким. Коли він охолоне – зразу ж стане набагато густішим.

Якщо ви проти барвників – можете готувати без них. Так, візуально джем буде не таким гарним, але його смак лишиться просто чудовим.

Джем треба зберігати в холодильнику. Його термін придатності – 4 місяці.

В цьому відео ви зможете побачити, як приготувати джем з лимоном: