Полуниця … У будь-який час року, навіть від однієї назви цієї ягоди, в голові народжуються спогади про літні спекотні дні. Якщо вам вдалося зібрати великий врожай полуниці або придбали цю чудо-ягоду на ринку, то її, безумовно, потрібно спробувати зберегти на зиму так, щоб не розгубити вітаміни, корисні речовини і божественний аромат. Моя пропозиція по рішенню цього питання – полуничне пюре на зиму. Пропоную перевірені на власному досвіді два способи приготування заготовки. Спершу дізнаєтесь як приготувати пюре з полуниці для зберігання в банках, а другий рецепт – правильна заморозка полуничного пюре. Обидві заготовки робляться дуже швидко, а результат перевершує всі очікування.
Зміст
Підготовка ягід
Зібрану чи то куповану полуничку, в будь-якому випадку, потрібно промити і перебрати. Промивати полуницю потрібно дуже акуратно. Для цього неочищену ягоду складаємо у велику ємність з прохолодною водою. Потім акуратно перемішуємо, щоб бруд і пил змогли повністю відокремитися від ягід. Терти полуницю руками, а тим більше губкою, не потрібно.
При сортуванні, із загальної маси, без докорів сумління, видаляємо пошкоджені і пом’яті екземпляри. Полуничне пюре потрібно робити тільки з добірних якісних ягід. Тим більше це важливо в разі, коли заготовка готується для малолітніх дітей.
Чисті плоди виймаємо на сито шумівкою або руками, намагаючись не пошкодити продукт. Промиту полуницю чистимо і ще раз перебираємо.
Кращі рецепти пюре з полуниці на зиму
Полуничне пюре на зиму в банках
Це чудова заготовка, яка зберігає натуральний смак, аромат і колір вихідного продукту. Для її приготування знадобиться тільки полуниця і цукор. Співвідношення продуктів береться 1:1.
Ягоди засипаємо цукром і даємо час на те, щоб виділилася досить велика кількість соку. Години 3 – 4 на цю процедуру вистачить.
Полуничку пробиваємо блендером або пропускаємо через м’ясорубку. Зауважу, що блендер дозволяє домогтися більш однорідної маси.
Ставимо ємність з полуничним пюре на плиту і прогріваємо до повного розчинення крупинок цукру. Якщо планується термін зберігання пюре до 3 місяців і в холодильнику, то масу можна не кип’ятити. Якщо ж в планах більш тривале зберігання у коморі, то пюре слід потримати на вогні після закипання пару хвилин.
Готове пюре з полуниці розкладаємо в стерильні банки і щільно закручуємо кришками.
Заморожене пюре з полуниці з цукром
Інгредієнти ті самі: цукор та полуниця.
Додаткове обладнання: блендер, комбайн або м’ясорубка.
Технологія приготування полуничного пюре для заморозки дуже проста. Підготовлені ягоди закладаємо в чашу подрібнювача і засипаємо цукром. Кількість піску не обмовляється спеціально, так як смакові переваги у кожного різні. Зауважимо тільки одне: чим менше цукру, тим кориснішою буде ваша домашня заготовка.
Подрібнене пюре розкладаємо по формах для заморозки (докладніше про них поговоримо нижче) і відправляємо у морозилку.
Див. також: Полуничне варення без варіння ягід – кращий рецепт сирого варення на зиму
Відео від каналу «AssistanceTV» докладно розповість про приготування полуничного пюре з цукром у домашніх умовах.
Натуральне полуничне пюре без цукру для грудничка
Цей рецепт відрізняється від попереднього тільки тим, що тут повністю відсутній цукор. Така страва відмінно підходить для дитячого харчування – грудної дитини чи то немовляти – тому, потрібно дуже уважно поставитися до вибору вихідної сировини. Ідеальний варіант – урожай з власної дачної ділянки, крайній випадок – з місцевого ринку натуральних продуктів.
Таке полуничне пюре для немовля довго не зберігається, тому, після збивання блендером його слід швидко розфасувати по чистих ємностях і відкласти у морозильну камеру.
Смачне полуничне пюре для дітей без кісточок
Гомогенізоване пюре з полуниці підійде для діточок самого раннього віку. Щоб позбавити ягідну масу від кісточок, перетираємо її через дрібне металеве сито. Помічниками в цьому процесі можуть бути дерев’яна або силіконова лопатка.
Відмінний варіант приготування подрібненої полуниці з бананом для немовля представляє відео від каналу «Sasha`s_Life»
Ємності для заморозки
Окрема тема – тара для заморозки. На своєму досвіді я переконалась, що можна використовувати:
- Невеликі силіконові формочки. Ягідну масу заливаємо в форми і відправляємо в морозилку на 12 годин. Після закінчення даного часу, порційні шматочки пюре складаємо в одну ємність – і знову на холод.
- Пластикові стаканчики. Спочатку пюре заморожуємо в відкритих склянках. Після того, як маса зміцніє, ємності потрібно щільно запакувати целофановою плівкою.
- Скляні баночки. Деякі стверджують, що скляна тара в морозилці лопається, але це не так. Явно, заяви походять від тих домогосподарок, які з даним методом зберігання заморожених продуктів не стикались.
Терміни зберігання пюре з полуниці
Полуничне пюре, яке передбачається зберігати в банках, слід тримати в прохолодному місці. Термін придатності – від 3 місяців до півроку.
Заморожені брикети можуть зберігатися в морозилці до наступного врожаю полуниці. Оптимальна температура зберігання -16 … -18ºС.