Пастила з чорної смородини

Пастила з чорної смородини: кращі рецепти – як зробити смородинову пастилу в домашніх умовах

Пастила з чорної смородини – це смачні і корисні солодощі. Тому пропонуємо вам кілька простих рецептів цієї страви.

Зміст

Способи сушки пастили

Зразу ж розкажемо, як сушити пастилу. Є кілька способів:

  • На повітрі. Треба взяти деко, закрити харчовою плівкою, викласти масу і сушити на сонці 3-4 дні. Потім порізати на шматочки і досушити до готовності. Готовність перевіряють по тому, чи липне верхній шар до рук. Якщо перестав липнути – значить все готово.
  • В духовці. Такий спосіб швидший. Треба скласти пюре на деко, закрите пергаментом, що трохи змащений олією без запаху, і лишити сушитися при температурі 80-100 градусів за Цельсієм. Пам’ятайте, що дверцята при цьому повинні бути причинені.
  • У електросушарці. Такий спосіб також дуже зручний. Пастилу необхідно викласти в спеціальні лотки (якщо модель сушарки більш стара – зробіть форми з пергаменту самостійно). Сушити пастилу треба при температурі 70 градусів за Цельсієм.

Пастила з чорної смородини

Рецепти приготування домашньої пастили з чорної смородини

Натуральна пастила без цукру і без варіння

Пастила без цукру – це корисно для всіх, особливо для тих, хто слідкує за фігурою.

Ягоди треба помити, перебрати, пробланшувати в невеликій кількості води, подрібнити блендером і висушити.

А якщо ви все ж таки хочете трохи підсолодити пастилу –  перед сушінням додайте в пюре меду в пропорції: 2 смородини до 1 меду.

Пастила з чорної смородини

Пастила проварена з цукром

Візьміть смородину і цукор в пропорції 1 кілограм ягід на 0,5 кілограма цукру. Смородину помийте, просушіть, бланшуйте і подрібніть блендером чи м’ясорубкою.  Далі поставте масу на вогонь, закип’ятіть, зменшіть вогонь і варіть, постійно помішуючи дерев’яною лопаткою. Коли пюре стане в’язким – можна виливати на деко та сушити. В кінці поріжте пастилу на смужки і обваляйте в крохмалі та  пудрі, з’єднаних в пропорції 1 до 1-го.

Варто відзначити, що пастила з варених ягід, виходить еластичнішою і смачнішою.

Пастила з чорної смородини

Смородинова пастила без кісточок

Щоб пастила стала ніжнішою – протріть її через сито. Для цього ягідне пюре після подрібнення нагрівають на вогні до температури 50 – 60 градусів, щоб легше позбутися насіння і шкірок. В протерте пюре треба додати цукор та варити, як в попередньому рецепті.

Пастила з чорної смородини

А це відео з рецептом пастили з чорної смородини:

Пастила з різними наповнювачами

Щоб зробити пастилу ще смачнішою, в неї можна класти подрібнені волоські горіхи, цедру лимона або апельсина, імбир або коріандр. Також чудово смакують інші ягоди і фрукти. Наприклад виноград, банан, порічки.

Пастила з чорної смородини

А це цікавий рецепт пастили зі смородини і кабачків:

Як зберігати пастилу

Пастилу необхідно скласти в скляну банку і поставити в основне відділення холодильника. Так вона зберігатиметься 3 тижні. Якщо треба подовжити час зберігання – складіть її в пакет та відправте в морозильну камеру.