Перга – це пилок, що збродив після того, як бджоли склали його в стільники та запечатали воском.
Інгредієнти: Перга
Перга є дуже корисною, її широко використовують в медицині та косметології. А все тому, що в цій бджолиній хлібині міститься велика кількість корисних елементів, мінералів, вітамінів.
Наприклад, дуже часто пергу використовують, щоб боротися з застудою.
Але щоб цей корисний продукт довго зберігався, треба знати про певні нюанси. Бо мало просто правильно зібрати пергу, треба ще і створити для неї ті умови зберігання в яких вона не втратить свої цілющі властивості.
А з цього відео ви зможете більше дізнатися про корисні властивості перги:
Зміст
Коли заготовляють пергу
Брати пергу з вулика можна весною, восени та влітку. А от зимою не варто – нашкодите бджолам.
Навесні бджілки вже добувають новий пилок, тому старий їм не потрібен. Влітку і восени у них є зайві запечатані воском стільники, тому взявши їх, ви теж не нашкодите. Головне, щоб самі стільники не мали ніякого неприємного запаху, плісняви. Якщо щось таке спостерігається – стільники треба викинути та уважніше придивитися до вулика. Можливо, рою потрібна ваша допомога.
Способи зберігання
Є кілька варіантів зберігання перги.
В стільниках
Це найскладніший спосіб зберігання, бо необхідно забезпечити відсутність кисню та температуру від +1-го до +5-ти градусів за Цельсієм. Щоб перекрити доступ кисню, стільники треба скласти в банки і закрити кришками. а потім знайти місце, де постійно буде підтримуватися тепловий режим, по який сказано вище.
У вигляді пасти
Необхідно подрібнити пергу разом з невеликою кількістю рідкого меду. Для цього треба скористатися м’ясорубкою. Заготовку зберігають в банках при кімнатній температурі, або в холодильнику.
У гранульованому вигляді
Щоб зберігати пергу довше, її треба обережно дістати зі стільників. Потім добре посушити в духовці, сушарці або на свіжому повітрі. Процес сушки на свіжому повітрі повинен проходити в сухому приміщенні при температурі від +20-ти до +25-ти градусів за Цельсієм. Це досить тривалий процес – для повного висушування знадобиться декілька місяців.
При сушінні в сушарці для овочів і фруктів, треба обирати температурний режим не більше 40-ка градусів за Цельсієм. Визначають готовність перги так: якщо вона при стисканні нагадує пластилін – недосушена, якщо кришиться – пересушена, готова – та, на якій після стискання лишається тріщина.
Це відео присвячене саме сушці перги в електросушарці:
Термін зберігання перги
Перга може зберігатися до 12-ти місяців, але до неї не має потрапляти кисень, вологість і повинен зберігатися оптимальний температурний режим. Тоді вона не втратить своїх корисних властивостей і не зіпсується.