Ожинний джем: прості рецепти приготування смачного джему з ожини

Не всі можуть порадіти з того, що у них в саду росте ожина. Це досить рідкісне явище. Але не варто засмучуватися з приводу цього, адже з настанням сезону смачні корисні ягоди можна придбати на ринку або в магазині, а заморожені плоди продаються протягом цілого року. Однією з найкращих заготівель на зиму з ягід ожини, вважається джем. Ароматні ласощі в холодні дні зможуть зігріти літнім теплом.

Підготовка сировини

Насамперед ожину потрібно перебрати від пошкоджених і підгнилих плодів, а також гілочок і листочків.

Потім ягоди необхідно промити. Краще для цього скористатися друшляком, тому що ожина дуже ніжна і її можна легко пошкодити під час цього процесу. Мити можна двома способами. Друшляк з плодами можна помістити у велику каструлю з холодною водою або обполоснути їх під краном.

Канал «Планета вітамінів» підготував для ознайомлення відео про корисні властивості садової ожини:

Варіанти приготування ожинового джему

Швидкий спосіб

Тут все, справді дуже легко! Для початку слід підготувати ожину (500 грамів) та цукор (400 грамів). Плоди необхідно пересипати цукровим піском і перебити в блендері. Всього за 1 хвилину роботи пристрою, вдасться отримати з солодкої ягідної маси однорідне пюре з вкрапленнями дрібних кісточок. Видаляти їх не потрібно, адже в них міститься значна частина вітамінів.

Для того щоб розійшовся цукор, а з ожини виділився сік, отримане пюре слід залишити на пів години на кухні. Потім його треба поставити на плиту (краще в посудині з товстими стінками, або, в кращому випадку, з антипригарним покриттям). Варитися джем повинен протягом пів години.  Піл час цього, не слід забувати періодично його помішувати та знімати густу піну з поверхні.

Джем з ожини

Без кісточок

На плиту необхідно помістити широку каструлю та налити на її дно води, щоб вона покрила його на 1 см. Після закипання, в посудину можна викладати ожину. Ягоди повинні бланшуватися протягом 2 хвилин.  За цей час вони стануть м’якими та виділять сік. Ще гарячими ягоди (разом з соком) треба перетерти ложкою або товкачкою. В результаті виходить пюреподібна маса без кісточок. Потім на 1 літр ягідної маси слід взяти 800 грамів цукрового піску (кількість цукру варто “коригувати” в залежності від об’єму пюре).

Щоб кристалики цукрового піску повністю розійшлися, солодку ожину варто залишити на певний період на кухні. Через деякий час її можна ставити варити. В результаті обсяг має зменшитися на третину.

Джем з ожини

Довгий термічний процес “убиває” всі корисні речовини ожини. Тому процес варіння можна прискорити, додавши до десерту желатин (на 1 л пюре треба 30 грамів желатину). Його слід розвести в невеликій кількості холодного кип’ятку та залишити на пів години, щоб набух.

Желатин потрібно додавати в ожинову масу через 10 хвилин кипіння. Джем слід весь час помішувати, щоб желатиновий порошок повністю розчинився в ягідній заготівлі. Варто зауважити: джем з желатином не повинен кипіти! Ще в рідкому стані десерт потрібно розлити в чисту стерильну тару та закрутити кришками. Коли джем охолоне, то матиме вигляд желе.

З цілими ягодами

Ожину (1 кг) слід поділити на три рівні частини. 2/3 ягід необхідно перебити в блендері до однорідного пюре з кісточками. До маси треба додати 500 грамів цукрового піску та поставити її на плиту. Вона повинна кипіти 10 хвилин, а потім до неї слід закласти решту 300 грамів цукру та цілі ягоди, що залишилися. Після цього, джем необхідно варити ще 5 хвилин. Таким чином, він зберігає в собі максимальну кількість корисних речовин. Крім того, десерт має оригінальний зовнішній вигляд.

Джем з ожини

На каналі «Найсмачніше в Грузії від Софії» є можливість переглянути оригінальний відео рецепт, як приготувати ожиновий десерт і в результаті отримати аж дві заготівлі на зимний період: джем і сироп.

З замороженої ожини

Заморожена ожина також добре підходить для приготування джему, адже не в усіх є можливість використовувати свіжі ягоди. Такі плоди, звичайно ж, не потребують попередньої підготовки. До 400 грамів ягід треба всипати 250 грамів цукру, перемішати та помістити в холодильник на верхню полицю, щоб вона розморожувалась повільно. При цьому ожина виділить сік, в якому розчиниться цукор. Через 24 години ягоди можна подрібнити в блендері та відправити на плиту на середній вогонь на 25 хвилин. Цього часу вистачить, щоб джем приготувався.

Джем з ожини

Як зберігати готові ласощі

Щоб зберігати джем з ожини, можна скористатися декількома способами:

  • У банках, що не стерилізувалися. Розфасовуючи ожинний десерт в нестерильну скляну тару, слід пам’ятати, що він може зберігатися в холодильнику не більше, ніж 3 місяці.
  • У стерильних банках. Провести знезараження тари термічним шляхом можна над парою, в духовці або в мікрохвильовці. Кришки також варто перед закатуванням прокип’ятити протягом 5 хвилин. Розливши ще гарячий ожинний джем, в такі банки, господині можуть бути впевнені, що солодка заготівля буде придатною до вжитку, навіть, зберігаючись при кімнатній температурі, протягом року.
  • У морозильній камері. Джемом можна наповнити формочки для заморожування льоду та помістити в морозилку. Через 24 години солодкі кубики слід витягти з форм і перекласти в окремий пакет або контейнер. Заморожений ожиновий джем можна споживати на протязі двох років.

Джем з ожини