Чотири способи приготування грушевого сиропу в домашніх умовах

Груші вважаються одним з найдоступніших фруктів. З них можна приготувати чудові заготівлі на зиму. Це варення, джем, пюре та компоти. Рідко хто варить грушевий сироп. Шкода, тому що це універсальний продукт. Його можна використати як начинку для випічки, ним можна просочити коржі для торта, доповнити морозиво та кашу, а також застосувати у створенні різних прохолодних коктейлів і напоїв. В цій статті детально йдеться про всі способи приготування сиропу зі стиглих груш.

Підготовка та вибір плодів

Груші бувають абсолютно різними. Кожен сорт має своє забарвлення, розмір, свою кількість соку, м’якуш і структуру. Для сиропу найкраще підійдуть соковиті та солодкі груші. Фрукти з твердим і прісним м’якушем добре використовувати для заготівлі варення з груш.

Перед приготуванням груші необхідно помити та обтерти полотняним рушником. Потім їх треба розрізати навпіл і з допомогою ножа видалити з кожної серединки зернятка. Якщо для рецепта знадобляться грушеві шматочки без шкірки, то її слід якнайтонше зрізати (зробити це дуже легко з допомогою інструменту для чистки овочів).

Сироп з груш

Способи приготування грушевого сиропу

Варіант 1 – «Класичний»

Насамперед груші слід почистити та нарізати на кубики. Для того щоб нарізка не отримала темний відтінок її треба збризнути соком одного лимону. Для приготування сиропу знадобиться 1 кг готового м’якуша, 600 грамів цукру та 300 мілілітрів води (обсяг інгредієнтів може коригуватися, в залежності від кількості нарізаних груш). Для початку треба покип’ятити цукор та воду 5-7 хвилин. Потім до гарячого сиропу можна закладати грушеву нарізку. Варитися фруктові шматочки повинні 5 хвилин. Під час цього їх треба акуратно помішувати. Після теплової обробки фрукти повинні повністю остигнути в солодкому сиропі. Коли вони охолонуть їх треба вийняти з допомогою шумівки, а сироп ще раз довести до “першої бульбашки” та знову закинути в нього напівварені груші. Таку маніпуляцію слід повторити 3-4 рази. Якщо використовуються фрукти дуже “ніжного” сорту, вони можуть швидко перетворитися в пюре, тому такі груші можна варити лише 2 рази. Насамкінець, сироп ще в гарячому вигляді необхідно процідити. Варений грушевий м’якуш можна смакувати, як самостійний десерт, або використати його як солодку начинку для пирогів.

Грушевий сироп треба розлити в пляшки та поставити зберігатися в холодильник. Коли планується споживати десерт протягом пів року, то перед тим, як його закручувати, сироп варто ще раз проварити, а тару простерилізувати.

Сироп з груш

Варіант 2 – Без термічної обробки

Нарізані груші (500 грамів) без шкірки слід помістити в глибоку миску, пересипати цукром (300 грамів) і легенько перемішати. Щоб з фруктів швидше виділявся сік, масу варто перемішувати кожні 30 хвилин. Настоюватися нарізка повинна 24 години. На ніч посудину з солодкими грушами треба відправити в холодильник, щоб вони не почали бродити.

Наступного дня сироп потрібно процідити. Його можна споживати протягом 1 тижня, за умови, що буде зберігатися в холодильнику.

Сироп з груш

Варіант 3 – З соку груші

Насамперед треба надавити грушевого соку. Найзручніше, звичайно ж, скористатися для цього сокодавилкою, але якщо її немає, то сік можна отримати, віджавши м’якуш через марлеву тканину. Необхідна кількість цукру залежить саме від кількості рідини, яку вдасться отримати. На кожен літр соку з груш слід використати 500-600 грамів цукру. Якщо фрукти солодкі, то його кількість можна зменшити.

Сік з цукром слід поставити на плиту та варити до необхідної консистенції. Якщо десерт буде використовуватися, як начинка або доповнення до морозива, то він повинен повільно стікати з ложки тоненькою цівкою. А якщо сироп у майбутньому буде складником соусів чи коктейлів, консистенція готового продукту може бути більш рідкою.

Сироп з груш

Варіант 4 – З пакетованого соку

Дуже швидкий спосіб приготування грушевого десерту дозволяє застосувати, як основний інгредієнт, готовий пакетований сік. На літр такого напою знадобиться використати 500 грамів цукру. Складники слід з’єднати та, постійно помішуючи, прогріти на середньому вогні. Уже через 10-15 хвилин сироп почне ставати густим. Консистенція готового десертного продукту також визначається індивідуально, в залежності від того, як він надалі буде використовуватися.

Шеф-кухар Олексій Семенов пропонує переглянути незвичайний рецепт, як приготувати груші у сиропі на основі жасминового чаю:

Терміни зберігання сиропу з груш

Коли сироп готувався без термічної оброки, то його термін зберігання мінімальний – не більше 7 днів у холодильнику. Якщо ж грушевий десерт був добре проварений і розлитий в стерильну тару, то термін придатності продукту може становити 1 рік, з дати виготовлення.