Як сушити селеру в домашніх умовах: сушимо коріння, стебла і листя селери

Селера – це чудові натуральні прянощі, які додають до різних страв: супів, м’яса, риби. В кулінарії використовуються різні частини селери і зараз ми розкажемо, як правильно сушити коріння, стебла, листя.

Як сушити коріння селери

Підготовка продукту

Для заготовки треба обирати світлі, щільні плоди без гнилі та різних пошкоджень. Коріння треба добре промити в воді та прибрати всі залишки ґрунту.

Як сушити селера

Після цього коренеплоди необхідно очистити від шкірки і подрібнити на крупній тертці або порізати соломкою, пластинами чи кільцями (товщина кілець – не більше 5-ти міліметрів). Спосіб нарізки можна обирати в залежності від ваших вподобань.

Як сушити селера

Але пам’ятайте, що час сушіння буде залежати від способу подрібнення.

Способи сушіння

Сушити коріння селери можна декількома способами.

  1. На повітрі. Треба розкласти корінь на решітці, деко або ситі і поставити в приміщення, яке є сухим та добре провітрюється. Але слідкуйте, щоб на заготовку не потрапляло пряме сонячне проміння. Час від час селеру необхідно перемішувати. Заготовка буде готова через 14-20 днів.
  2. В духовці. Викладіть подрібнене коріння на деко, застелене пергаментом, та поставте в духовку, розігріту до температури 50-60 градусів за Цельсієм. Не забувайте, що дверцята повинні бути причинені, аби добре циркулювало повітря.
  3. В електросушарці. Розкладіть заготовку на піддонах, оберіть температуру 50 градусів за Цельсієм. Кожні 1,5 години міняйте піддони місцями, аби вся селера просушувалася рівномірно. В сушарці коріння буде готове через 10 годин.

Як сушити селера

Це відео присвячене тому, як сушити коріння селери і петрушки в електросушарці:

Як сушити листя селери

Підготовка продукту

Спочатку зелень треба перебрати, прибрати усі жовті та гнилі стебла, а потім промити водою з-під крану. Щоб прибрати зайву вологу, викладіть зелень на рушники.

Сушити селеру можна цілими гілочками, окремими листочками або у подрібненому вигляді.

Як сушити селера

Способи сушіння

Зелень також можна сушити в духовці, на повітрі і в сушарці. Також дехто використовує і мікрохвильовку.

  1. На повітрі. Можна зв’язати селеру в пучки та підвісити на нитці або розкласти на пласкі тарілки чи решітки. Як і у випадку з корінням, необхідно тримати заготовку в сухому, добре провітрюваному приміщенні, де на неї не потраплятиме пряме сонячне проміння. Аби селера не згнила – перевертайте її хоча б раз на день.
  2. В духовці. Треба обрати мінімальну температуру, викласти селеру на деко тонким шаром та лишити дверцята причиненими. Кожну годину необхідно перевіряти, наскільки готова селера.
  3. У електросушарці. Необхідно обрати режим сушіння “Трави” або виставити температуру не вище 40-ка градусів за Цельсієм. Так ви зможете зберегти всі корисні властивості та аромат прянощів.

Як сушити селера4. У мікрохвильовці. Його можна використовувати, лише у тих випадках, коли зелені небагато. Селеру треба покласти на паперову тарілку, поставити в піч, ввімкнути потужність 700 Вт і виставити таймер на 2 хвилини.  Якщо за цей час зелень недостатньо висохла, процедуру можна повторити.

Це відео присвячене сушінню селери на повітрі:

Як сушити стебла селери

Підготовка продукту

Стебла треба перебрати, видалити всі пошкодження, помити та порізати кубиками, довжиною 1,5 – 2 сантиметри. Чим дрібніше нарізана селера, тим швидше вона висохне.

Як сушити селера

Способи сушіння

Пагони сушать в сушарці та духовці.

Духовку треба розігріти до температури 60 градусів за Цельсієм та поставити в неї деко з селерою на 10-12 годин. Не забудьте лишити дверцята причиненими. Кожні 2 години селеру треба перемішувати.

Якщо ви використовуєте електросушарку, встановіть на  ній температурний режим 55-60 градусів за Цельсієм і розкладіть селеру на піддони. Не забувайте час від часу міняти їх місцями, щоб селера просушилася рівномірно.

Як сушити селера

Як зберігати сушену селера

Будь-який вид селери необхідно тримати в банках з темного скла або пластику. Слідкуйте, щоб кришка щільно закривалася, бо якщо всередину потрапить вологе повітря – прянощі зіпсуються. Термін зберігання – 1-2 роки.