Селера – це чудові натуральні прянощі, які додають до різних страв: супів, м’яса, риби. В кулінарії використовуються різні частини селери і зараз ми розкажемо, як правильно сушити коріння, стебла, листя.
Інгредієнти: Корінь селери, Селера, Селера зелень, Черешки селери
Зміст
Як сушити коріння селери
Підготовка продукту
Для заготовки треба обирати світлі, щільні плоди без гнилі та різних пошкоджень. Коріння треба добре промити в воді та прибрати всі залишки ґрунту.
Після цього коренеплоди необхідно очистити від шкірки і подрібнити на крупній тертці або порізати соломкою, пластинами чи кільцями (товщина кілець – не більше 5-ти міліметрів). Спосіб нарізки можна обирати в залежності від ваших вподобань.
Але пам’ятайте, що час сушіння буде залежати від способу подрібнення.
Способи сушіння
Сушити коріння селери можна декількома способами.
- На повітрі. Треба розкласти корінь на решітці, деко або ситі і поставити в приміщення, яке є сухим та добре провітрюється. Але слідкуйте, щоб на заготовку не потрапляло пряме сонячне проміння. Час від час селеру необхідно перемішувати. Заготовка буде готова через 14-20 днів.
- В духовці. Викладіть подрібнене коріння на деко, застелене пергаментом, та поставте в духовку, розігріту до температури 50-60 градусів за Цельсієм. Не забувайте, що дверцята повинні бути причинені, аби добре циркулювало повітря.
- В електросушарці. Розкладіть заготовку на піддонах, оберіть температуру 50 градусів за Цельсієм. Кожні 1,5 години міняйте піддони місцями, аби вся селера просушувалася рівномірно. В сушарці коріння буде готове через 10 годин.
Це відео присвячене тому, як сушити коріння селери і петрушки в електросушарці:
Як сушити листя селери
Підготовка продукту
Спочатку зелень треба перебрати, прибрати усі жовті та гнилі стебла, а потім промити водою з-під крану. Щоб прибрати зайву вологу, викладіть зелень на рушники.
Сушити селеру можна цілими гілочками, окремими листочками або у подрібненому вигляді.
Способи сушіння
Зелень також можна сушити в духовці, на повітрі і в сушарці. Також дехто використовує і мікрохвильовку.
- На повітрі. Можна зв’язати селеру в пучки та підвісити на нитці або розкласти на пласкі тарілки чи решітки. Як і у випадку з корінням, необхідно тримати заготовку в сухому, добре провітрюваному приміщенні, де на неї не потраплятиме пряме сонячне проміння. Аби селера не згнила – перевертайте її хоча б раз на день.
- В духовці. Треба обрати мінімальну температуру, викласти селеру на деко тонким шаром та лишити дверцята причиненими. Кожну годину необхідно перевіряти, наскільки готова селера.
- У електросушарці. Необхідно обрати режим сушіння “Трави” або виставити температуру не вище 40-ка градусів за Цельсієм. Так ви зможете зберегти всі корисні властивості та аромат прянощів.
4. У мікрохвильовці. Його можна використовувати, лише у тих випадках, коли зелені небагато. Селеру треба покласти на паперову тарілку, поставити в піч, ввімкнути потужність 700 Вт і виставити таймер на 2 хвилини. Якщо за цей час зелень недостатньо висохла, процедуру можна повторити.
Це відео присвячене сушінню селери на повітрі:
Як сушити стебла селери
Підготовка продукту
Стебла треба перебрати, видалити всі пошкодження, помити та порізати кубиками, довжиною 1,5 – 2 сантиметри. Чим дрібніше нарізана селера, тим швидше вона висохне.
Способи сушіння
Пагони сушать в сушарці та духовці.
Духовку треба розігріти до температури 60 градусів за Цельсієм та поставити в неї деко з селерою на 10-12 годин. Не забудьте лишити дверцята причиненими. Кожні 2 години селеру треба перемішувати.
Якщо ви використовуєте електросушарку, встановіть на ній температурний режим 55-60 градусів за Цельсієм і розкладіть селеру на піддони. Не забувайте час від часу міняти їх місцями, щоб селера просушилася рівномірно.
Як зберігати сушену селера
Будь-який вид селери необхідно тримати в банках з темного скла або пластику. Слідкуйте, щоб кришка щільно закривалася, бо якщо всередину потрапить вологе повітря – прянощі зіпсуються. Термін зберігання – 1-2 роки.