Малосольна неркa – два способи смачного засолу

З усього сімейства лососевих, нерка займає особливе місце на сторінках кулінарних книг. М’ясо помірної жирності, воно більш жирне, ніж у кети, але не таке, як у сьомги, або форелі. Виділяється нерка і кольором м’яса, яке має яскраво-червоне природне забарвлення. Закуска, приготована з малосольної нерки завжди буде виглядати прекрасно. А щоб ще й смак не підвів, солити нерку краще самостійно.

Справа не тільки в економії коштів. Нерка – хижак, і харчується в основному крабами, креветками і дрібними рачками. Власне, вони і забарвлюють м’ясо нерки в червоний колір, і надають їй унікальний смак. Засолка на заводі, або на кораблі стандартна, і часом, для цього використовується маса спецій, які вбивають смак. М’ясо нерки стає звичайним, як і у будь-якої іншої риби.

Приготувати малосольну нерку в домашніх умовах просто. Для неї підійдуть ті ж самі рецепти, що і для інших видів сімейства лососевих, з одним лише застереженням: постарайтеся використовувати якомога менше спецій, якщо ваше блюдо не вимагає чогось особливого.

При покупці нерки глибокої заморозки, можна не боятися паразитів, вони вже всі вимерзли. Просто дочекайтеся, поки риба розтане сама по собі, і не підганяйте цей процес.

Коли нерка повністю розморозиться, очистіть луску, видаліть хвіст, голову і плавники. Обробіть рибу на філе. Якщо ви виявили ікру, або молочко, їх теж можна засолити, одночасно з філе. Швидкість приготування малосольної нерки залежить від способу, який ви виберете для приготування.

Засолка нерки в розсолі

Якщо вам поспішати нікуди, і в запасі є день-два, скористайтеся цим способом приготування малосольної нерки.

Інгрідієнти:

  • 2 кг філе нерки;
  • 1 л води;
  • 150 гр. солі;
  • 50 гр цукру;
  • 1 лимон (сік)
  • 100 гр. рослинної олії;
  • Спеції – за бажанням.

Складіть філе нерки в глибоку миску, або судок.

Підігрійте воду і розчиніть в ній сіль з цукром. Додайте в розсол свіжовичавлений сік лимона і залийте цим розсолом рибу.

Придавіть рибу тарілкою, щоб вона була повністю занурена в розсол, і поставте ємність з рибою в холодильник на 12 годин.

Злийте розсол, перекладіть нерки в іншу миску і її залийте рослинним маслом. Гарненько перемішайте, і знову відправте нерки в холодильник на 12 годин.

Через 12 годин, малосольна нерка готова. Якщо ви не зможете зїсти всю відразу, в рослинному маслі вона може вистояти не менше тижня, без шкоди для смаку.

Сухий, швидкий спосіб приготування малосольної нерки

Розріжте нерку на зручні шматочки.

Змішайте сіль з цукром, в співвідношенні:

  • На 3 ст.л. солі – 1 ст. л. цукру.

Кожен шматочок філе обваляйте в суміші солі з цукром, і покладіть в миску. Вкрай небажано використовувати для засолювання металеві ємності, і якщо під рукою нічого такого немає, покладіть всередину каструлі поліетиленовий пакет, і складайте рибу прямо в нього.

Залишки солі з цукром відправляйте туди ж, і не бійтеся, що риба пересолиться. Ступінь просолювання залежить лише від часу засолювання.

Зверху на рибу покладіть перевернуту тарілку і встановіть гніт. Зазвичай цю функцію виконує трьох літровий бутиль з водою. Залиште рибу засолюватись на 4 години, при кімнатній температурі.

Цього часу вистачить, щоб нерка стала малосольною. Обтрусіть з риби сіль і обполосніть шматочки філе в проточній воді. Не замочуйте, і не вимочуйте, а просто обполосніть водою.

Обсушіть філе нерки рушником, загорніть шматочки риби в харчову плівку і покладіть їх у холодильник, як мінімум на годину.

Тепер, малосольна нерка дійсно готова.

Дивіться на відео, як приготувати малосольну нерку в домашніх умовах: