Лечо по-болгарськи – рецепт класичного лечо з перців і помідорів

Зима не радує достатком свіжих овочів і яскравими фарбами на столі. Урізноманітнити меню і стати гідною прикрасою звичайної вечері або святкового банкету може лечо. Рецептів подібної страви багато. В мережі пропонуються варіанти з додаванням кабачків, баклажанів, моркви та інших інгредієнтів. Рецепт лечо по-болгарськи передбачає базовий і доступний всім набір складових, легкість в приготуванні, бажану консистенцію соусу і неперевершений смак. Відсутність оцту в болгарському лечо дозволяє без побоювання давати його, навіть, дітям.

Інгредієнти для приготування лечо по-болгарськи:

  • перець – 1 кг;
  • помідори – 3 кг;
  • цукор – 2 сл. л.;
  • сіль – 1 ст. л.;
  • перець горошком – 5-7 шт.

Правильний вибір продуктів для ідеального лечо

Приготування лечо з болгарського чи іншого виду солодкого перцю починається з вибору якісних продуктів. Процес консервації не позбавлений творчої нотки і від вибору перців і помідорів залежить не тільки смак, але і зовнішній вигляд страви в фіналі. Правильні перці для лечо зобов’язані бути великими, м’ясистими, міцними і не пошкодженими. Не варто вибирати плоди з підгнилими або потемнілими ділянками.

Для цікавого і яскравого зовнішнього вигляду не обмежуйте політ фантазії банальним болгарським перцем, коли ринок пропонує червону або зелену ратунду, а також, перці оранжевого і жовтого кольорів. Нехай на зимовому столі буде різнобарвне асорті.

До вибору помідорів можна підійти менш відповідально. Їм належить перетворитися на густе пюре, тому, підійдуть плоди різної форми, підім’яті і, навіть, добре переспілі. Не варто купувати зіпсовані помідори або ті, що почали трохи псуватися.

Два варіанти приготування соусу до лечо по-болгарськи

Рецепт лечо починається з роботи над соусом. Тут є два шляхи і обидва вірні, можна вибрати більш прийнятний особисто для себе.

У першому випадку заздалегідь вимиті помідори нарізаються довільними шматочками і відправляються повільно тушкуватися у велику каструлю під закритою кришкою. Процес займає 30-40 хвилин до абсолютної м’якості шматочків.

Коли помідори будуть готові, шкурки будуть легко відділятися, всю масу необхідно відкинути на дрібносітчасте сито. В результаті, отримуємо ідеальне пюре з помідорів і залишок у вигляді шкурок, плодоніжок, насіння. Пюре повертаємо на плиту і уварюємо до бажаної консистенції.

Другий варіант приготування соусу до лечо по-болгарськи передбачає заливання сирих цілих помідорів окропом. Після 3-5 хвилин плоди дістати, очистити від шкірки і плодоніжок, довільно нарізати, подрібнити за допомогою комбайна, блендера або м’ясорубки. Далі, пюре слід перелити в каструлю і не поспішаючи уварювали до потрібної консистенції, як і в першому варіанті.

Додавання перців і завершальний етап приготування лечо по болгарському рецептом

Соус для лечо досяг необхідної густоти, можна додавати до нього цукор, сіль і горошини перцю. Ретельно перемішуємо і акуратно вводимо нарізані шматочками перці. Форма тут абсолютно не має значення, це можуть бути часточки, кружечки, кубики та будь-які інші фігури, на які вистачить польоту фантазії.

Варити лечо слід на повільному вогні, щоб не допустити розварювання шматочків перцю, тоді готова страва вийде гарною і апетитною. Зазвичай, процес займає 25-30 хвилин. Пробуйте шматочки в процесі приготування для визначення готовності.

Лечо по-болгарськи готове, залишився завершальний етап – розкладання в банки і закочування. Для успішного зберігання заготовки рекомендується використовувати стерилізовані півлітрові банки і тільки нові кришки. Готове лечо розкладіть в банки і закатайте.

Закупорені банки поставте догори дном і накрийте щільною тканиною до охолодження. Після, перемістіть заготовки в прохолодне темне місце, ідеально, якщо це комора або підвал.

Лечо по-болгарськи – яскрава і смачна страва, здатна урізноманітнити зимове меню. Його можна запропонувати в якості салату до основного меню, а також, застосувати як основу соусу до пасти і інших страв.

Див. відео: простий рецепт смачного лечо по-болгарськи.