Гриби свинушки (свинуха тонка, корбан бурий або свиняк) – рідкісні гості в коморах, в порівнянні з опеньками або ж лисичками. На їх збір погоджуються тільки найдосвідченіші, сімейство вважається частково їстівним. Для зберігання і безпечного вживання важливо розуміти, як солити гриби свинушки в домашніх умовах правильно та безпечно. Зверніть увагу:
Інгредієнти: Вода, Гіркий перець, Гриби свинушки, Листя чорної смородини, Сіль, Стебла кропу
Свинушки тонкі раніше вважалися умовно їстівними, але в даний час відносяться до переліку отруйних і неїстівних грибів. Посилання на вікіпедію .
Свинушка товста відноситься до умовно-їстівних грибів – може вживатися в їжу в смаженому вигляді після попереднього відварювання. Вважається грибом низької якості. У зарубіжних джерелах, зазвичай, вказується як неїстівний гриб або гриб з невивченими токсичними властивостями . Посилання на вікіпедію .
Гарячий спосіб засолу грибів свинушок
Засолка свинух гарячим способу вважається максимально безпечним рецептом.
Складові:
- свинушки – 1 кг;
- перець горошок – 5 шт.;
- сіль – 50 гр;
- зонтик кропу – 10 шт.;
- лист чорної смородини – 3 шт.
Посол свинух, як і білих грибів, починається з того, що гриби потрібно вимити і замочити на 16 годин. Важливий момент – заміна води кожні 4 години, вимушений захід безпеки для максимального очищення від отруйних речовин.
Проварювання грибів проходить в три етапи. Залиті холодною водою, вони доводяться до кипіння, через 5 хвилин вимикаються. Гриби промивають, повторно заливають вже з додаванням солі, варять півгодини. Втретє процедура повністю ідентична, але варіння з моменту кипіння триває 40 хвилин. В результаті гриби готові до засолювання.
Правильно підготовлені гриби щільно розфасовуємо в підготовлені банки. Спочатку укладаються смородинове листя і гілки кропу, вище – свинушки, пересипані перцем, сіллю і пластинами часнику. Повністю заповнені банки заливаються окропом і відправляються під гніт. Після охолодження переміщаються в темне місце до повного просолювання.
Відео про те, як маринувати гриби корбани правильно, безпечно та смачно: