Як солити плотву для в’ялення – простий спосіб засолу чебака

Плотва, плітка звичайна або ж плотиця це одна з найбільш поширених видів риби роду плітка (Rutilus). Жителям Сибіру вона більш відома під назвою чебак. Цей різновид плотви відрізняється особливою плодючістю. Незважаючи на відносно невеликі розміри риби, з неї можна приготувати безліч страв. Однак, в’ялена плотва поза конкуренцією. Щоб в’ялена плітка вас не розчарувала, її потрібно знати як засолити. Як це зробити правильно, ми зараз розглянемо.

Ловити плотву можна цілий рік. Навесні вона йде на нерест і нерідко трапляються екземпляри з ікрою. Восени риба нагулює жирок перед холодною зимою і в цей час м’ясо риби особливо ніжне.

Незалежно від пори року потрібно пам’ятати, що плотва це річкова риба і важливо її правильно приготувати, щоб уникнути неприємних наслідків.

Солити рибу для в’ялення потрібно відразу ж, в день вилову. Не залишайте її лежати в холодильнику.

Якщо рибка дрібна, потрошити її не потрібно. Якщо у вас екземпляри вагою понад 500 грам, то краще позбутися нутрощів, розпоровши черевце кожної рибку і видаливши тельбухи. Ікру можна залишити, якщо вона є. Вимийте плітку ззовні і зсередини, не пропускаючи жодної рибки.

Для засолювання плотви використовують мокрий спосіб, він швидкий і менш клопіткий. Солити можна в пластиковому відрі або в каструлі з нержавійки. Насипте на дно ємності жменю солі і розподіліть її рівномірно по всьому дну ємності. Кожну рибку потрібно натерти сіллю зовні і зсередини. Якщо риба з ікрою, насипте в черевце солі трохи більше.

  • на 1 кг плотви потрібно приблизно 150 гр крупної солі.

Покладіть рибу щільно в ємність і засипте порожні місця сіллю, прикрийте перевернутої тарілкою і встановіть зверху гніт.

У прохолодному місці чебак повинен просолюватись не менше трьох діб. За цей час, з риби вийде рідина і вона буде просолюється «у власному соку», що робить засолювання більш рівномірним.

На четвертий день засолювання плотву можна промивати і відправляти на просушку. Сушена плотиця – це улюблена закуска багатьох рибалок. Немає сенсу заготовлювати плотву на зиму, адже, скільки її ні заготовляй, все одно буде мало.

Див. відео: як в’ялити рибу правильно та смачно – плотва, чебак, вобла, єлець – сушена риба, сама смачна закуска до пива.

Дивіться на відео, як просто і швидко засолити плотву, густеру і іншу річкову рибу для сушіння: