Хитрощі приготування домашнього джему з малини на зиму – кращі рецепти заготовок

Розпал літа радує можливістю насолоджуватися смачним урожаєм малини. Наївшись досхочу свіжих плодів, господині користуються можливістю зробити з неї припаси на зимний період. В інтернеті можна знайти безліч способів приготування малинових заготівель. У цій статті є можливість ознайомитися з добіркою рецептів джему з малини. Інформації на цю тему достатньо, тому кожна дбайлива господиня зможе вибрати найоптимальніший варіант для себе, щоб порадувати своїх близьких зимою смачним малиновим десертом.

Підготовка малини

Найкраще для приготування джему використовувати свіжозібрані ягоди малини. Якщо такої можливості немає, то плоди з ринку також, звичайно ж, підійдуть. В такому разі, головне простежити, щоб вони були щільними та добре тримали форму, така малина недавно зірвана з куща.

Перед приготуванням ягоди слід перебрати, тобто вибрати з-поміж неї гілочки, листочки, хвостики тощо. Також необхідно викинути, якщо знайдуться, гнилі та сухі плоди та черв’яки.

Малину можна не мити, якщо вона росла на власному городі в екологічно-чистій місцевості, далеко від проїжджої частини (там багато пилу), в іншому разі її треба промити великою кількістю води, а потім кинути на сито, щоб просушилася.

Джем з малини

Кращі рецепти малинового джему

Спосіб № 1 – Найпростіша заготівля

Готувати джем за цим способом дуже легко. Треба лише підготувати однакову пропорцію малини та цукру. Потім половиною цукрового піску необхідно засипати ягоди. Отриману суміш слід перемішати та поставити в холодильник на 3-4 години, для того щоб з плодів виділився сік. Після зазначеного часу, ягоди потрібно відкинути на друшляк з дрібним перетином. Потім, до соку треба всипати другу половину цукру та проварити сироп протягом 7-10 хвилин. За цей час маса загусне. Після цього в неї слід помістити ягоди малини та продовжити варити ще 5 хвилин. Готуючи джем не варто забувати знімати піну з його поверхні. Найкраще для цього підійде дерев’яна лопатка або ложка.

Перевірити джем, чи приготувався, дуже просто. Для цього треба невелику його краплю викласти на тарілочку та залишити, щоб вона остигла. Якщо джем, в охолодженому стані буде тягучим і буде добре тримати форму, а не розтікатися в сторони, то значить він приготувався.

Джем з малини

Спосіб № 2 – Швидкий десерт на основі желатину

Для цього рецепту потрібно перебрати, і якщо необхідно, помити 1 кг малини. Поки буде стікати зайва волога, слід підготувати желатинову масу: у 2 ст. л. охолодженої кип’яченої води розвести 5 гр сухого желатину та 1/4 ч. л. лимонної кислоти, все ретельно перемішати.

Потім необхідно помістити малину в посудину, де вона буде варитися та всипати до неї 1,2 кг цукру та залити 250 мл води. Ягідна маса повинна кипіти на повільному вогні протягом 15 хвилин. Після цього до майбутнього джему можна додати желатиново-лимонну набухлу суміш. Дуже важливо не доводити малинову масу до кипіння, а лише прогріти її 1 хвилину.

Гарячий джем треба розливати в стерилізовані скляні банки або стаканчики та закупорити кришками.

Джем з малини

Спосіб № 3 – Джем з малини на основі крохмалю

Щоб приготувати малинову смакоту за цим способом, слід 1 кг ягід перебити в блендері або пропустити через м’ясорубку. Потім до ароматного пюре необхідно додати 900 гр цукру та відправити заготівлю на плиту, де вона повинна варитися 15 хвилин. Під кінець варіння, до солодкої малинової маси слід влити крохмальний розчин: 1 ст. л. крохмалю (картопляного чи кукурудзяного) та чверть склянки кип’яченої води. Після цього, через 1 хвилину, джем можна знімати з вогню (він не повинен закипіти) та розливати в підготовлену тару.

Джем з малини

На відео від каналу «Sam Sebe Konditer» йдеться про те, як можна швидко приготувати малинову заготівлю у вигляді джему за допомогою пектину:

Спосіб № 4 – Джем без кісточок

Міра продуктів цього рецепту розрахована на 1 кг свіжих малинових ягід. Їх перед приготуванням, звичайно ж, треба промити та перебрати, а потім помістити в посудину для варіння з широким дном і засипати їх 1 кілограмом цукру. Ретельно перемішавши малинову суміш, необхідно залишити її на кухні на 2-3 години, для того щоб виділився сік. Після того як пройде зазначений час, до соковитої маси слід влити 250 мл води та поставити її на повільний вогонь. Через 10-15 хвилин ягоди добре розм’якнуть і їх можна буде перетирати. Для цього не потрібно чекати, щоб маса остигла. Її ще гарячою потрібно переливати невеликими дозами на, дрібне металеве сито або, коли його немає, на друшляк, поверхню якого варто застелити двома шарами марлевої тканини, для того щоб кісточки не потрапляли до соку.

Джем з малини

Отримане пюре необхідно відправити знову на плиту та варити доки не загусне. Цей процес займе приблизно 30 хвилин.  Під кінець готування малинового десерту до нього слід додати пів чайної ложки лимонної кислоти, яку потрібно розчинити в невеликому об’ємі води. Через 1 хвилину вогонь можна вимикати та розкласти джем в чисту скляну тару.

Канал «Готуємо з Іриною» пропонує взяти на замітку як смачно зробити джем з малини без кісточок, додаючи лимонну кислоту:

Як зберігати малиновий джем

Малиновий джем ідеально зберігається. Смачний десерт буде придатним до споживання протягом цілого року. Найкраще його зберігати в холодильнику або підвалі. Головна умова тривалого зберігання малинової заготівлі – це розфасування в чисті стерилізовані банки та закатування їх прокип’яченими металевими кришками.

Джем з малини