Як приготувати сироп з персиків в домашніх умовах – смачний персиковий сироп своїми руками

Ароматні персики є основним інгредієнтом багатьох чудових домашніх заготівель. Існують різноманітні способи приготування цих фруктів. Одним з найулюбленіших персикових десертів кожної господині є сироп. Його дуже цінують кондитери, ним перемазують коржі тортів та додають до іншої випічки. А ще він є смачним доповненням морозива чи коктейлю. Персиковий сироп добре смакує з млинцями або, разом з мінеральною водою, як оригінальний охолоджувальний напій.

Підготовка персиків

Не залежно від того, звідки появилися персики на столі: з ринку чи з власного саду, їх необхідно обов’язково старанно помити. Потім плоди варто витерти рушником або залишити їх на певний час, щоб вони висохли. Після цього, з фруктів треба вийняти кісточки, для цього слід персики розрізати на дві половинки.

Сироп з персиків

Рецепти домашнього персикового сиропу

Спосіб № 1 – Класичний варіант приготування прозорого сиропу

Для цього рецепту знадобиться багато часу, проте результат на це заслуговує. Якщо чітко виконувати всі рекомендації сироп з персиків вийде красивого прозорого бурштинового кольору.

Насамперед слід підготувати 1 кг стиглих персиків: з кожного фрукту видалити кісточки та нарізати їх на шматки або розрізати на 8 частин. В окремій посудині необхідно приготувати сироп з 1 літра води та 800 грамів цукрового піску. Перед тим як закладати нарізані фрукти, солодкий розчин треба прокип’ятити 10 хвилин, періодично знімаючи ложкою піну, що буде утворюватися на поверхні. Коли маса, що кипить, почне загусати до неї можна відправити нарізані персики та довести суміш до кипіння. Після того як на сиропі появляться бульбашки, вогонь слід вимкнути та остудити персикову масу, не піднімаючи кришки. Сироп повинен настоятися протягом 10-12 годин, після цього слід продовжити його готувати. Персики треба вийняти та помістити на друшляк чи сито, а розчин довести до кипіння. Потім в киплячий сироп треба ще раз вкинути фрукти, знову дочекатися перших бульбашок та, побачивши їх, вимкнути плиту. Таку маніпуляцію слід повторити 4 рази. Гарячий цукровий сироп має “здатність” витягувати з нарізаних персиків максимальну кількість смаку та аромату.

Сироп з персиків

Коли сироп буде готовим, з нього необхідно вийняти шматки персиків і процідити масу через марлеву тканину, складену в 4-5 шарів. Перед розливанням в чисту стерильну тару (краще використовувати для цього бутлі), сироп треба відправити на вогонь ще на 5 хвилин.

Нарізані персики, що залишилися після приготування сиропу, можна залишити для прикрашання будь-яких кондитерських виробів чи солодких десертів або відразу ж поласувати ними.

Власник каналу «Мужики на кухні!» Сергій Луканов підготував для ознайомлення відеорецепт заготівлі персикових часточок в сиропі на зимний період:

Спосіб № 2 – Простий і швидкий варіант

Стиглі плоди персика (1 кг) разом зі шкіркою необхідно подрібнити в кухонному комбайні або м’ясорубці. Потім в отримане пюре слід всипати 500 грамів цукру, масу перемішати та залишити в теплі на 2-3 години, щоб з фруктів виділився сік. Після зазначеного часу до персиків з цукром треба додати пів літри води (так масу простіше проціджувати через дрібне сито або марлю). В результаті повинен вийти густий сік, до якого потрібно додати цукровий сироп (500 гр цукру та 500 мл води; технологія його приготування була описана вище). Персикові ласощі повинні покипіти 20 хвилин, після чого їх можна розливати в банки.

Сироп, приготований за цим способом, повинен вийти насиченого яскравого відтінку. Під час зберігання, з дрібних часточок персиків буде утворюватися осад, тому перед тим як планується його споживати, тару з заготівлею варто старанно збовтати.

Спосіб № 3 – Сироп з мигдальними нотками

Спочатку необхідно помити та видалити кісточки з 1 кг персиків. Потім фрукти можна подрібнити як завгодно: у блендері, дрібно нарізати ножем чи розім’яти виделкою. За допомогою молотка з персикових кісточок, треба вийняти ядра та подрібнити їх на крихти, потім змішати їх з персиками. Всі складники треба засипати цукром (700 гр) та дати їм настоятися 3-4 години. Потім до ароматної солодкої маси слід влити 800 мл води, все старанно перемішати та залишити настоюватися ще на 40-50 хвилин.

Сироп з персиків

Щоб отримати сироп з персиків, масу потрібно пропустити через дрібне сито, на дно якого необхідно покласти декілька шарів марлі або ворсисту тканину (фланель). Отриману рідину треба проварити протягом 20 хвилин, за цей час вона повинна загуснути. Сироп потрібно розливати в скляну тару (суху та стерильну) ще гарячим.

Як зберігати сироп з персиків

Для зберігання персикового сиропу найкраще підійде темне прохолодне приміщення. Якщо дотримуватися всіх правил (найменші дрібниці в кожному рецепті дуже важливі) приготування солодкої смачної заготівлі з персиків, то вона може бути придатною до споживання протягом 2 років.

Сироп з персиків