Раніше хрусткими солоними огірками могли смакувати лише ті, у кого був власний погріб. Адже вміли солити, а точніше квасити ці овочі, лише в бочках, які відправляли на зберігання в холодне місце. Кожна господиня мала особистий секрет, як квасити огірки, він передавався з покоління в покоління. Сучасні господарки, навпаки, зазвичай, не мають де зберігати велику бочку з солоними огірками, та й не в кожної з них збереглися бабусині рецепти. Але це не є перешкодою та приводом відмовитися від традиційних хрустких ласощів.
Інгредієнти: Вода, Кріп, Листя вишні, Листя хрону, Листя чорної смородини, Огірки, Сіль, Часник
В наші дні, квашені огірки в банках виходять ні чим не гірші, ніж колись в бочках. В цій статті є можливість ознайомитись з перевіреним покроковим рецептом (який ілюстрований фотографіями) справжніх сільських солоних огірків «як з бочки», які можна консервувати просто в скляних банках.
Знадобиться лише підготувати простий набір складників:
- свіжі огірки;
- суцвіття кропу;
- листки хрону;
- листки з чорної смородини;
- листки з вишні;
- зубки часнику;
- сіль (не йодована);
- вода.
На приготування піде приблизно чверть години, хіба що обсяг консервування буде досить об’ємний.
Як солити огірки в банках як в бочці без стерилізації
Насамперед огірки треба старанно помити та замочити в холодній воді на півтора чи дві години.
За цей час можна зайнятися накладанням на дно чистої трилітрової банки листків хрону, 2-3 листочків чорної смородини, одного листа з вишні, суцвіття кропу. Після зазначеного часу можна на ці складники викладати огірки десь до середини тари, бо зверху треба поставити ті ж спеції та в такій же кількості, та часник (2-3 зубки). Потім слід доповнити банку огірками по горлечко та прикрити їх тими ж спеціями, які ставили на середину тари. Після цього заготівлю можна заливати холодною водою та насипати в неї 3 ст. л. солі без верху, так як зображено на фотографії.
Правильною пропорцією солі вважається 1 ст. л. на 1 літр об’єму тари.
Для того щоб до заготівлі солоних огірків не потрапляв пил, її варто прикрити кришкою або марлею. Так вона повинна постояти на кухні протягом 3 днів.
Піну на розсолі, яка буде з’являтися час від часу слід знімати чистою ложкою декілька разів на день.
На третій день, можна перевірити, чи відбувся процес квашення, про це буде свідчити чиста (без піни) поверхня. Буває так, що в кімнаті, де стояла заготівля, прохолодно, тому огірки ще не засолилися, в такому випадку, варто почекати ще один день.
Потім, коли огірки заквасяться, розсіл з банки необхідно злити та прокип’ятити, для того щоб вони могли зберігатися протягом тривалого часу. Потім гарячу рідину необхідно назад залити в банку та зразу ж закатати її. Остуджуватися вона повинна у перевернутому вигляді.
Після цих маніпуляцій, квашені огірки в банках по-селянськи готові до зберігання. Зберігати їх можна протягом зимового періоду при кімнатній температурі, а відкривши банку – в холодильнику.
Це все що потрібно для соління огірків. Проте варто знати ще декілька секретів, що допоможуть добитися відмінного результату в цій справі. Господині з досвідом, напевно, знають тонкощі про які йтиметься, а молодим господаркам варто уважно перечитати всі важливі моменти.
- Купуючи огірки для соління слід звертати на сорт, який годиться саме для такого способу приготування. тому що овочі. які вирощують для салатів для квашення не підійдуть (скоріш за все вони розм’якнуть в банці). Краще за все придбати невелику кількість продукту для засолювання, спробувати, що з них вийде, а вже потім повторити процес. якщо заготівля вийде смачною.
- Сіль для квашення повинна бути кам’яною, а не йодованою.
- Щоб огірки вийшли гострішими в заготівлю можна поставити більше часнику.
- В 3-літрову банку можна приблизно помістити півтора кілограма невеликих огірків.
- Пряні спеції та листки для квашення огірків можуть бути не лише свіжими, а й сухими. головними інгредієнтами в цій заготівлі є суцвіття кропу та листки з чорної смородини. Без них ніяк, соління не вийде смачним. Інші спеції та листки потрібні для більш насиченого смаку, неповторного аромату та гостроти, яка була притаманна “огіркам з бочки”.
- Коли прозорий розсіл в банці при струшуванні має мутний колір, не варто хвилюватися – це нормально, коли каламуть осяде рідина знову буде прозорою.
Солоні огірки в банках є головними інгредієнтами в багатьох салатах, на їх основі готують розсольник, а ще ніхто не відмовиться, коли отримає до будь-якого гарніру хрусткий квашений овоч та ще й з пікантним смаком. Вони чудово існують як самостійна закуска та є окрасою, навіть, святкового столу.