Грибочки – це одна з найсмачніших зимових заготовок. Тому пропонуємо вам простий рецепт маринування лисичок.
Інгредієнти: Вода, Гриби лисички, Оцет, Перець чорний горошок, Сіль, Цукор
Зразу ж варто сказати, що ці інгредієнти розраховані на 700 мілілітрів води. Якщо ви використаєте більше води – просто покладіть більше інгредієнтів, розрахувавши кількість в пропорції.
Отже, на 700 мілілітрів треба взяти:
- сіль кухонна – 1 столова ложка (без гірки);
- цукровий пісок – 1 столова ложка з великою гіркою;
- оцтова есенція (70%) – 1 чайна ложка;
- чорний перець горошком – 10 горошин;
- лавровий лист – 1 штука.
Наприклад, якщо у вас 1,5 кілограма грибів, то кількість маринаду, а, відповідно, і кількість інших інгредієнтів, необхідно збільшити в 3 рази. До речі, важити треба чисті гриби, позбавлені від сміття.
Як маринувати лисички на зиму
Якщо гриби маленькі – різати їх не треба, якщо великі – поріжте їх на кілька шматків так, щоб всі нарізані грибочки мали приблизно одну величину.
Добре промийте гриби водою з-під крану, а потім відкиньте на сито, аби вони стекли.
Далі зваріть лисички в підсоленій воді. Беріть сіль в такій пропорції: 1 столова ложка (без гірки) солі на 1 літр води. На 1,5 кілограма грибів треба 2,5 літра води і 2,5 столової ложки солі. Дайте воді закипіти та опустіть в неї гриби на 10 хвилин.
На воді може утворюватися піна, тому варто зменшити вогонь. Після того, як гриби зваряться – відкиньте їх на друшляк, аби вода стекла.
Тим часом приготуйте маринад. Для цього у воду треба додати лавровий лист, сіль, цукор і перець горошком.
Доведіть маринад до кипіння, покладіть в нього гриби, варіть ще 10 хвилин, потім додайте оцтову кислоту і прокип’ятіть ще 3 хвилини.
Стерилізуйте банки, розкладіть в них гриби, закатайте кришками. Ось і все, тепер грибочки можна відправляти на зберігання.
Така заготовка буде окрасою вашого столу. Мариновані грибочки чудово смакують як окрема закуска чи додаток до інших страв.