Вітамінний морс з жимолості: рецепт приготування в домашніх умовах і заготівля на зиму

Дехто вирощує жимолость в своєму саду, як декоративний чагарник, але все більше людей дізнається про користь цих ягід, і відповідно, про способи їх вживання. Ягоди жимолості широко застосовуються в кулінарії і народній медицині, і питання лише в тому, як зберегти користь цих плодів на зиму.

Ягоди жимолості мають кисло-солодкий смак, з ноткою гіркуватості. Вони приємні, але багато їх їсти в сирому вигляді, не рекомендується. Можуть бути побічні ефекти, у вигляді алергічних висипань, або розладів шлунку. Морс з жимолості – це ідеальний спосіб насолоджуватися смачним напоєм, і одночасно лікувати свій організм. Приготувати його легко, так як цей рецепт ні чим не відрізняється від приготування морсу з будь-яких ягід.

На 1 склянку ягід жимолості:

  • 1 літр води;
  • 100 гр цукру, або меду.

Промийте ягоди жимолості, зсипавши їх в друшляк, і дайте їм трохи стекти.

Розімніть ягоди виделкою, або скористайтеся блендером.

Відцідіть сік в окрему чашку і приберіть її поки в холодильник. Макуху жимолості залийте водою, всипте цукор, і поставте каструлю на плиту. Доведіть воду в каструлі до кипіння, і розмішайте, щоб цукор швидше розчинився. Довго варити макуху немає потреби, і через 3-5 хвилин після закипання, можна прибирати каструлю з плити. Процідіть відвар жимолості через дрібне сито, і змішайте його з чистим соком, відвар можна пити, як тільки він охолоне.

Щоб зберегти морс із жимолості на зиму, знову поставте каструлю на плиту і доведіть до кипіння. Але кип’ятити морс більше однієї хвилини не варто, інакше це буде вже не морс, а компот.

Залийте гарячий морс в банку, відразу ж закрийте кришкою і закатайте.

Цей спосіб заготівлі морсу не дуже хороший, тому що пропадає смак свіжих ягід. Щоб зробити свіжий морс з жимолості взимку, набагато краще заморозити свіжі ягоди, або пюре з жимолості в морозильній камері, і готувати морс в будь-який час, у міру потреби. Замороження не так шкодить ягодам, як термічна обробка.

Вибір за вами, а поки, дивіться на відео, як приготувати смачний морс з жимолості: