Як засолити чехоню для в’ялення смачно та правильно

Чехоня особливо цінується любителями в’яленої риби. Взагалі, чехоню можна смажити, тушкувати, варити з неї юшку. Але, безсумнівно, що найсмачніша в’ялена чехоня, і це справжніми рибаками не обговорюється. Щоб власноруч заготовлена риба була дійсно смачною, потрібно знати, як правильно засолити чехоню перед сушінням.

Кажуть, що є екземпляри і в 2,5 кг, але це швидше виняток. Більшість наших рибалок звикли до чехоні вагою в 200-250 грам і це ідеальний розмір для засолювання та сушіння. Невеликі розміри риби дозволяють рибі швидко засолитися і, так само швидко, висушитися.

Солити рибу треба відразу ж після вилову. Не чекайте наступного дня, інакше вона може зіпсуватися. Засолка не займе багато часу і з цим впорається і дитина.

Перед засолкою рибу потрібно вимити. Обов’язково прослідкуйте щоб змити з неї пісок, водорості і річкову чи озерну воду.

Деякі рекомендують розпорювати черевце і видаляти нутрощі, але це підходить лише для великих особин. Дрібну рибку потрошити не потрібно, щоб не пошкодити жир, який знаходиться в черевці у риби. Чехоня і так досить суха і цю невелику ділянку жиру бажано зберегти.

Те ж саме стосується вирізання зябрових пластин. Зябра можуть гірчити, але лише у великих особин. У дрібної чехоні цієї гіркоти немає і вся підготовка до засолюванні обмежується лише миттям риби і пошуком підходящої тари.

Зручно солити чехонь в відрі. Складайте вимиту рибку в відро, попутно пересипаючи її сіллю. Тут економити не можна, використовуйте не менше склянки солі на кожен кілограм риби.

Після того, як останній шар укладено, слід придавити рибу гнітом. Покладіть зверху дерев’яний кружок і встановіть важкий гніт.

У жарку пору року чехонь краще солити в прохолодному місці. Час засолювання залежить від розмірів риби і варіюється від однієї доби, до п’яти.

Під час засолювання риби стежте, щоб вона не зіпсувалася. З’являтиметься вода, але це нормально, зливати її не потрібно. Хай риба засолюється у власному розсолі. Такий засол буде набагато кращим. Деякі вважають за краще сухий посол і роблять в днищі відра отвори, щоб рідина, що буде утворюватися, зтікала відразу. Такий варіант теж можливий, але згодом така риба буде дуже сухою і жорсткою.

Готова солона чехоня дещо зменшиться в розмірах і стане більш щільною. Спробуйте рибу на згин – якщо вона гнеться туговато, значить чехонь вже досить просолилася і можна приступати до сушіння .

Як солити чехоню правильно дивіться у відео: