Як солити ляща – два способи засолу

Копчений і в’ялений лящ – це страва для справжніх Первинна підготовка ляща до любого з цих двох способів сушіння дуже важлива. Якщо засолити дрібну рибку не складно, то з рибою вагою 3-5 кг потрібно повозитися. Як солити ляща для копчення і в’ялення правильно – розглянемо два простих способи засолювання. 

Як солити ляща для в’ялення

В цьому випадку краще використати сухий посол. Мета – максимально позбавиться від вологи, щоб риба просушилась і не встигла зіпсуватися. Великого ляща перед засолкою потрібно випатрати. Якщо в рибі є ікра, її можна засолити окремо.

Видаліть нутрощі, зябра і гарненько вимийте рибу. Мало просто обваляти ляща в солі. Потрібно неодмінно насипати солі всередину черевця і в міжзябровий простір. Солі тут шкодувати не можна, інакше риба протухне.

Луска у ляща як броня і сіль крізь неї не пройде, що ускладнює посол риби, особливо, якщо лящ важить більше 3 кг. Гострим ножем зробіть надріз вздовж всієї лінії спинки – від голови і до самого хвоста. Всередину цього надрізу також насипте солі. Покладіть засоленого ляща в ємність для засолювання і знову присипте рибу сіллю.

На ляща вагою 5 кг, потрібно не менше 2 склянок солі. Встановіть на рибу гніт і приберіть в прохолодне місце для засолювання.

Через добу сіль почне витягати вологу з риби і в ємності з’явиться рідина. Її не обов’язково зливати і в «власному соку» лящ краще просолиться. Для ляща вагою в 5 кг для засолювання потрібно не менше 5 діб.

Як солити ляща для копчення

Для копчення рекомендується засолювання ляща в розсолі. Це швидкий спосіб і можна додати відразу спецій, щоб збагатити смак готового продукту і позбутися від річкового запаху.

Підготовка ляща до засолюванні в розсолі точно така ж, як і для сухого засолу. Складіть рибу в ємність для засолювання і приготуйте розсіл:

  • 1 л води;
  • 100 гр солі;
  • спеції.

При бажанні, можна додати в розсіл готовий набір спецій для засолювання.

Зваріть розсіл і остудіть його до кімнатної температури. Заливати рибу киплячим або навіть теплим розсолом не можна. Лящ в окропі звариться і м’ясо відійде від кісток. При копченні, риба може просто розвалитися, так і не встигнувши прокоптитись як слід.

Розсіл повинен повністю покривати рибу, а щоб вона не спливала, притисніть її перевернутою тарілкою. Якщо тарілка досить важка, гніт встановлювати не потрібно. Слід витримати ляща в розсолі від 12 годин до доби, залежно від розмірів риби.

Дивіться відео, як солити великого ляща для в’ялення або копчення правильно: