Як солити помідори в бочці на зиму – простий рецепт

Напевно, кожен хоча б раз у житті пробував бочкові помідори. Якщо це так, напевно, ви пам’ятаєте їх дуже приємний гостро-кислий смак і неймовірний аромат. Бочкові помідори за смаком істотно відрізняються від звичайних, заквашених в відрі. Як їх правильно засолити, ми зараз розглянемо.

Часом, продаються ось такі бочки, усередині яких встановлено щось на зразок пластикової колби. Це можна сказати «обманка», адже розсіл і помідори не мають контакту з деревом і соляться, як і в звичайному пластиковому відрі. Такі бочки придатні лише для краси, не більше того.

Для засолювання помідорів краще вибирати невеликі бочки, об’ємом до 50 літрів. Це гарантує, що помідори на дні не розчавляться під вагою інших плодів і ви зможете з’їсти все, до самого денця.

Попередньо, бочку потрібно вимити. Це стосується як вже раніше вживаних діжок, так і зовсім нових. Деякі радять розжарити на газовій плиті гранітний камінь, опустити його в бочку, влити туди ж окропу і накрити бочку, щоб вона пропарилась. Це не найкращий спосіб.

  1. Де шукати гранітний камінь?
  2. Як його опустити в бочку і не обпектися?
  3. Чи не прогорить сама бочка від розпеченого каменю?

Не будемо використовувати сумнівні методи і просто вимиємо бочку питною содою і обшпарити окропом. Цього буде більш ніж достатньо.

Бочку приготували, тепер підготуємо помідори. Для засолювання потрібно брати тільки тугі, не перезрілі помідори. Можна додати зовсім зелені або трохи бурі, але тільки не м’які.

Спеції, які ви закладаєте в банку, неодмінно, дають свій смак помідорам, тому, вибирайте спеції собі до смаку.

  • листя і корінь хрону;
  • зелень кропу;
  • гілочка тархуна;
  • листя смородини, вишні, винограду …

Якщо ви покладете досить виноградного листя, їх можна буде використовувати взимку, для приготування долми.

Зробити помідори гострішими можна за допомогою червоного стручкового перцю і часнику.

Це приблизний набір спецій і його можна змінювати на свій розсуд. Розкладіть спеції і зелень на три рівні купки. Одну частину покладіть на дно бочки.

Починайте укладати в бочку помідори і рівномірно пересипайте їх спеціями і листям з другої купки.

Коли укладете останній помідор, зверху викладіть третю частину спецій.

Залишилося приготувати розсіл. Для бочкових помідорів воду не кип’ятять, а використовують сиру, бажано колодязну або зі свердловини. Розведіть сіль з розрахунку:

  • 800 гр солі на 1 відро води.

Сіль в холодній воді розчиняється довго і ви можете її злегка підігріти.

Акуратно вилийте розсіл в бочку, щоб він повністю покрив помідори. Якщо розсолу не вистачило, ви можете його зробити ще, виходячи з тих же пропорцій.

Покладіть на помідори дерев’яний кружок і справу зроблено. Помідори будуть кваситись без вашої участі протягом місяця, за винятком першого тижня, коли потрібно видаляти білу цвіль, що з’являється на дерев’яному кружечку.

Якщо бочка у вас досить велика, краще її відразу встановлювати в погребі і закладати помідори на місці. Процес закваски в прохолодному погребі буде тривати трохи довше, але зато бочку з помідорами не доведеться переносити.

Дивіться на відео, як засолити справжні бочкові помідори на зиму правильно та смачно: