В’ялена риба: способи в’ялення в домашніх умовах – як зробити в’ялену рибу.

В’ялена риба – це дуже смачно. Її можна подавати до пива або просто їсти собі в задоволення. Щоб зав’ялити рибу, її спочатку слабо солять, а потім повільно висушують під впливом сонячних променів при температурі близько 20-25 градусів. Пропонуємо вам рецепти правильного в’ялення риби.

Для в’ялення треба брати такі види: лящ, вобла, тарань, скумбрія, вусань, рибець і деякі інші види риб. Варто пам’ятати про те, що смак риби залежить від її жирності. Тому треба брати якомога жирніші рибини.

Найкраще в’ялити рибу весною, бо тоді надворі суха і прохолодна погода.

Отже, як в’ялити рибу?

Спочатку її треба покласти в ємність, змішати з травою (найкраще – кропивою) та поставити в холодне місце на 2 години.

Дрібну рибу потрошити не треба, а от ту, яка має довжину більше 30-ти сантиметрів, варто розрізати по черевцю і видалити нутрощі. До речі, молочко і ікру можна залишати.

Візьміть кулінарні шпагати довжиною 60-70 сантиметрів, насадіть на них рибу за допомогою циганської голки, протягуючи її через очі. Слідкуйте, щоб спинки розташовувалися в одному напрямку. Розподіліть рибку на мотузці так, аби рибини одна одну не торкалися, та зав’яжіть кінці вузлами.

Далі добре обмажте рибу з усіх сторін сіллю, просоліть черевце. А якщо риба біля 2-х кілограмів – варто зробити на спині додатковий надріз та покласти сіль і туди.

Далі зробіть розсіл в пропорції 1 частина солі до 4-х частин води, наповніть ним діжку, складіть туди рибу та лишіть на 4-5 днів. Якщо надворі тепло, то можна обмежитися 2-ма днями.

Коли риба засолиться, дістаньте в’язки, складіть гіркою і лишіть на 4-5 годин, аби розсіл стік. А потім добре промийте її водою.

Тепер треба розвішати рибку на свіжому повітрі так, щоб вона висіла брюшком назовні. Вибирайте найбільш сонячне місце, але для самої риби зробіть затінок. Наприклад, навіс. Слідкуйте щоб рибини не торкалися одна одної. Менші будуть готові через 2 тижні, більші – через 4-6 тижнів.

Зберігати рибу дозволяється тільки при вологості до 70-ти відсотків, загорнутою в папір чи тканину.  Її можна підвісити в прохолодному приміщенні або скласти в холодильник. Так вона може зберігатися кілька місяців. А щоб ще більше подовжити термін зберігання, можна скласти її в пакет та відправити в морозильну камеру.

А це відео про в’ялення такої риби:  плотва і густера (вобла, тараня):