Види ікри риб – опис і корисні властивості. Як визначити якість ікри

Ікра – це справжній делікатес. Але сьогодні далеко не завжди можна придбати дійсно якісний продукт. Тому зараз ми розкажемо про те, як відрізнити хорошу ікру, які у неї бувають особливості та ще про деякі якості цього продукту.

Отже, є чотири види ікри.

ікра чорна

Ікра чорна – її отримують з таких видів риби, як стерлядь, білуга, осетер і севрюга.

Ікра червона

Ікра червона – ікра з лососевих риб (сьомга, кета, чавичі).

рожева ікра

Рожева ікра – з минтая і ряпушки.

Жовта або Частикова ікра

Жовта ікра  – її отримують з щуки, вобли, судака, тарані, лобана і кефалі.

Біла або равликову ікра

Також є ще біла – равликова ікра.

Чорна і червона є найбільш корисними та поживними продуктами.

Ікра дає багато сил і енергії, бо в ній міститься велика кількість білків, корисних насичених жирів Омега-3 і Омега-6, вітамінів.

Ікра є дуже калорійним продуктом: в 100 грамах чорної ікри міститься близько 280 калорій, а червоної – 270 калорій.

У осетрової чорної ікри якісні зернятка мають бути більшими і світлішими, а у лососевої червоної, навпаки, ікринки мають бути дрібнішими.

Відео про ікру горбуші на острові Кунашир 2012 рік:

Як солити ікру

Річкова риба виробляє жовту ікру, яка завжди солиться сухою сіллю. І роблять це прямо в плівках-ястиках. Звільняють тільки ікру щуки.

Для соління треба взяти стільки солі, щоб її вага складала 12-12,5 відсотків від ваги ікри. Солиться така ікра 8-12 діб в спеціальних скринях з дерева.

Далі її добре промивають і викладають рядами в бочки. Також може використовуватися соляний розчин тузлук, в який кладеться багато солі. В нього ікру поміщають на 3-4 години, а потім 2 тижні в’ялять. Так солиться ікра лобана, кефалі.

Ця ікра не є такою ціною як чорна чи червона, але її властивості не поступаються властивостям м’яса риби.

Див. також: Солимо ікру в домашніх умовах – ікра малосольна

Як визначити якість ікри

Як визначити якість ікри.

Є кілька методів перевірки якості чорної та червоної ікри:

  • покласти ікринку на тарілку та подути. Якщо покотиться – вона якісна;
  • опустити металеву кульку на нитці в ікорницю. Якщо вона буде на поверхні кілька секунд – ікра неякісна;
  • якщо ікру треба розгризати – вона перестигла, якщо зразу тане – недостигла.

Наостанок пропонуємо вам відео про 11 правил покупки червоної ікри:

А ще відео, як відрізнити чорну ікру від підробки:

Відео, як  обрати свіжу ікру:

І останнє відео, як відрізнити червону ікру різних видів лососевих: