Як заморозити аличу: всі способи заморозки

Як заморозити аличу: всі способи заморозки

Квітуча навесні алича – це приголомшливе видовище! Коли дерево дає рясний урожай, то відразу ж виникає резонне питання про те, як зберегти велику кількість аличі на зиму. Відмінний спосіб – заморозка в морозильній камері. Варіантів, як це можна зробити досить багато. Сьогодні пропонуємо поговорити про них в цій статті.

Що таке алича?

Алича – це плодове колюче дерево, що досягає у висоту до 10 метрів. Відноситься до підродини сливових. Плоди – кістянки невеликого розміру, в діаметрі до 3 сантиметрів. Їх колір може бути жовтим, рожевим, червоним і майже чорним.

Як заморозити аличу

Способи заморозки аличі на зиму

Цілі ягоди аличі з кісточкою

Мабуть, найпростіший спосіб – заморозити аличу цілою разом з кісточками.

Для цього плоди промивають під проточною водою і ретельно сушать на паперових або бавовняних рушниках.

При цьому відразу ж слід оглянути плоди на наявність пошкоджених або підгнилих. В морозилку повинні потрапити тільки стиглі, щільні, без вм’ятин плоди.

Як заморозити аличу

Суху аличу розкладають на рівній поверхні, для цього ідеально підійде обробна дошка або піддон, відповідного розміру, і поміщають в морозилку буквально на пару годин. Цього часу вистачить, щоб ягоди трохи промерзли. Тепер їх можна перекласти в герметичний пакет і помістити назад в морозильну камеру.

Заморожену аличу з кісточкою використовують для приготування компотів. Відео від каналу «Кулінарні рецепти з фото і відео -« Справа Смаку »розповість про те, як приготувати компот з яблук і аличі

Як заморозити аличу без кісточки

Попередня підготовка аличі така ж, як і в попередньому рецепті. Єдина відмінність в тому, що перед тим як помістити плоди в морозилку, з них виймають кісточки. Для цього чисту ягоду розрізають гострим ножем навпіл, і видаляють серцевину.

Як заморозити аличу

Половинки також попередньо проморожують, щоб в подальшому отримати розсипчасту заморозку.

Таку заготовку дуже зручно використовувати для випічки або як прикрасу для  десертів. При цьому, використовуючи заморожену аличу в якості солодкої начинки, попередньо її розморожувати не потрібно.

Дивіться відео від Галини Петецкой – Як відокремити кісточки від аличі

Алича з цукром

У контейнер вкладають чистий харчової пакет, всередину якого щільним шаром укладають аличу без кісточок, одночасно пересипаючи її цукром. Таку заготовку можна злегка утрамбувати.

Зверху контейнер упаковують краями пакета або закривають кришкою. Після того, як заготовка повністю замерзне, її можна буде витягти з контейнера, щільно упакувати і відкласти назад в морозильну шафу.

Як заморозити аличу

Пюре з аличі

Щоб пюрувати аличу, її необхідно спочатку звільнити від шкірки. Для цього плоди бланшують протягом хвилини в киплячій воді, зробивши попередньо хрестоподібний надріз біля основи. Після цієї процедури можна буде легко видалити шкірку, а потім і кісточки.

Очищену фруктову масу пробивають блендером до однорідної консистенції. Потім пюре розкладають в одноразові пластикові стаканчики, невеликі контейнери або форми для заморозки льоду. Стаканчики щільно запечатують харчовою плівкою, контейнери герметично закривають, а пюре в формах для льоду попередньо проморожують, а потім витягують і перекладають в окремий пакет.

Як заморозити аличу

Алича з медом

Заморозити можна дуже смачний десерт, приготовлений з аличі з медом. Для початку з аличі роблять пюре, способом зазначеним вище, а потім до фруктової маси додають кілька ложок рідкого меду. Якщо продукт закристалізувався, то його необхідно розтопити на водяній бані. Аличу з медом порційно розкладають в контейнери, щільно упаковують і відправляють в морозилку.

Як зберігати і розморожувати аличу

Термін зберігання аличі в морозилці – 10 – 12 місяців при температурі -16ºС. Щоб точно знати, що знаходиться в контейнері, тару перед розміщенням в камеру маркують. Щоб уникнути зміни смакових властивостей продукту, через насичення сторонніми запахами, заморожену аличу необхідно герметично упаковувати.

Розморожувати продукт потрібно повільно, спочатку в основному відсіку холодильника на самій нижній полиці, а потім при кімнатній температурі.