Якщо ви в дитинстві шукали в гронах бузку «щасливу квіточку» з п’ятьма пелюстками, загадували бажання і з’їдали її, то, напевно, пам’ятаєте цю гірчинку і одночасно медову солодкість. Може ви здивуєтесь, але з цієї чарівної весняної квітки варять чудове бузкове варення, яке за смаком злегка нагадує гречаний мед. Варення з бузку смачне та ніжне, з легким квітковим ароматом. Про те, як зробити в домашніх умовах цей незвичний квітковий мед і поговоримо сьогодні.
Інгредієнти: Квіти бузку, Лимон, Цукор
Для приготування варення з бузку потрібно:
- 0,5 кг квітів бузку;
- 0,5 кг цукру;
- 1 лимон;
- 0,5 л води.
Як приготувати варення з бузку на зиму
Перш ніж почати готувати слід зазначити, що колір і сорт бузку не має особливого значення. Головне, щоб квіти були свіжі і не підв’ялі.
Закип’ятіть в каструльці воду, відокремте 1/3 квітів і засипте їх в окріп. Прикрийте каструлю кришкою і приберіть її з плити. Нехай відвар охолоне і настоїться.
Процідіть відвар. Квіточки можна викинути, вони більше не потрібні.
Решту (2/3 відміряних квітів) ретельно розітріть з цукром. Однорідна паста, звичайно, не вийде, але і «кашки» буде досить.
Всипте перетерті з цукром квіти у відвар, додайте вичавлений з лимона сік і варіть варення не менше 20 хвилин – поки не загусне сироп до консистенції рідкого меду.
Розлийте готове бузкове варення по невеликих баночках з кришками. У такому вигляді заготовку можна прибрати у кухонну шафку, де вони можуть зберігатись до наступного цвітіння бузку.
Ще один варіант як приготувати варення з бузку демонструє відео-рецепт.