Зелень кропу є однією з найпоширеніших ароматних трав, яку застосовують кулінари. Кріп ідеально підходить до салатів, перших і других страв та страв із м’яса, птиці та риби. Дуже важливо запастися пряною зеленню на зимний період. Тому цікаво буде ознайомитись з матеріалами статті, де детально описано кращі способи зберігання кропу: заморожування та сушіння. Найбільш вдалою заготівлею вважається висушений кріп, тому що таким способом вдається зберегти його аромат. Варто дотримуватись певних правил сушіння кропу в домашніх умовах, щоб “не розгубити” смакові властивості та корисні речовини під час різних маніпуляцій.
Інгредієнти: Кріп
Зміст
Як підготувати кріп до сушіння
Якщо кріп буде зірваний з власного городу, то необхідно знати деякі секрети його збору.
Найкраще сушити зовсім молоді рослини, в яких ще не сформувалося стебло та суцвіття. Час збору випадає на першу половину червня.
Збирати кріп краще зранку, коли спаде роса. Якщо вночі дощило (навіть, зовсім трохи), то цей процес варто перенести, бо надмірно волога зелень може швидко зіпсуватися. Через це, кріп з власної грядки мити не варто.
Куплену зелень кропу на ринку, краще сполоснути під краном та добряче висушити на вафельних або паперових рушниках. А ще його можна помістити в склянку та залишити на протязі, щоб з трави випарувалася зайва волога.
В якому вигляді сушити кріп
Найкраще сушити гілочки в цілому вигляді, а потім, коли висохнуть від’єднати тонкі листочки від стебел. Ще такий спосіб дозволяє зберегти ароматні властивості рослини надовше, тому що таким чином ефірні олії будуть менше випаровуватися.
Якщо все ж таки кріп нарізати, то не варто його надто подрібнювати. Зелень у сухому вигляді дуже крихка, тому перед додаванням до страв її можна подрібнити просто потерши приправу між пальцями.
Основні способи сушіння кропу в домашніх умовах
Сушіння на свіжому повітрі
Підготовлений кріп можна сушити пучками або, подрібнивши його ножем.
Насамперед слід сформувати невеличкі пучки (5-6 гілочок), нанизати їх на міцну нитку та розвісити під навісом, що добре провітрюється, листками донизу. Головне, щоб прямо на зелень не світило сонце.
Нарізаний кріп також необхідно сушити в темному добре провітрюваному місці. Для цього його необхідно розмістити тонким шаром на палети або плоскі тарілки. Щоб уберегти зелень від комах та пилу, її варто накрити марлевою тканиною.
Як правильно сушити зелень, щоб заготовити на зимний період йдеться на відео ролику, що відзняв канал «Кулінарія. Відео рецепти»:
Як сушити кріп в духовці
Кріп багатий на ефірні олії, тому духовку ні в якому разі не можна сильно нагрівати. Оптимальною температурою вважається позначка до 40 °C. Крім того. якщо не дотримуватися правильного температурного режиму, зелень кропу під час такого сушіння може змінити колір та втратити вітамінні речовини.
Нарізаний кріп чи зелень у цілому вигляді необхідно розмістити на форми для випікання, застелені пергаментом. Повністю зачиняти дверцята не слід, інакше не буде циркуляції повітря. Через кожні 30-60 хвилин листи із зеленню необхідно виймати, щоб перемішати кріп та перевірити, чи він ще не готовий.
У загальному для цього знадобиться 2-4 години.
Сушимо зелень в електросушарці
Підготовлені листочки чи гілочки кропу потрібно розмістити тонким шаром на піддони та ввімкнути на пристрої режим «Трави». Якщо такої функції нема, то температуру (до 40 °C) варто виставити власноруч. Заготівля приготується через 3-4 години.
На відео від каналу «Ezidri Master» варто ознайомитись, як якісно сушити кріп та іншу зелень:
Сушимо кріп в холодильнику
Тонкий шар нарізаного кропу чи у вигляді гілочок слід розмістити на плоскій тарілці та накрити серветкою. Потім, посудину з зеленню необхідно відправити в холодильник (у відділ з позначкою “+”) на нижню полицю десь на 2 – 3 тижні. Цього часу вистачить, для того щоб з кропу випарувалася волога. Після цього, заготівлю можна помістити в скляну тару на зберігання.
Як сушити зелень в мікрохвильовці
Нарізаний кріп чи його гілочки необхідно розташувати на паперову тарілку або на іншу плоску посудину, застелену серветкою з паперу. Зверху зелень також варто накрити тонким папером та відправити, у такому вигляді, в мікрохвильовку на 3 хвилини. Пристрій, при цьому, повинен бути ввімкнений на максимальну потужність. Через зазначений час необхідно зняти верхню серветку та перемішати зелень. Оцінивши її готовність, якщо треба, то сушіння можна продовжити на тому ж режимі ще протягом 2-3 хвилин.
Як перевірити готовність сушеної зелені
Якщо кріп правильно висушений, то він дуже легко треться, перетворюючись у порошок (якщо нарізаний), а якщо це гілочки, то вони також дуже ламкі. Продовжувати процес сушіння необхідно тоді, коли пряна трава мнеться.
Найкраще для зберігання сухого кропу підійдуть скляні банки темного відтінку, з кришкою, що щільно закупорюється та темне сухе місце. Ще зберігати ароматну приправу добре в пакетах з-під кави, що мають застібку-блискавку.