Ось і настало літо, саме час відкривати сезон заготівель на зиму. В цьому році я вирішила почати з кропу, якраз з’явилась свіжа молода зелень. У кропі міститься величезна кількість цінних мікроелементів, вітамінів і ефірних масел.
Інгредієнти: Кріп
Для того, щоб зберегти свіжий кріп на зиму, будемо заморожувати зелень. При даному способі заготовки кріп по максимуму зберігає свої властивості, не темніє і не змінює свій красивий яскравий колір.
Щоб не губився аромат, морозити потрібно свіжу, недавно зрізану зелень. Найкраще, якщо кріп молодий і не має товстих гілочок. У мене в цьому році не вийшло вчасно зібрати урожай, мій кріп трохи переріс. Але нічого страшного, всього лише доведеться трохи більше попрацювати.
Замороження кропу починається з підготовчих робіт. Відрізаємо і викидаємо корінці. Іншу зелень миємо в тазику, у великій кількості води. Два-три рази міняємо воду. Обсушуємо.
Відокремлюємо зелень від загрубілої частини рослин.
Дрібно нарізаємо молоді гілочки.
Розкладаємо нарізану зелень тонким шаром на підносі і відправляємо в морозильну камеру для швидкої заморозки. Потім, засипаємо їх в підготовлену пластикову коробочку.
Поки морозиться чергова порція зелені кропу, коробочку тримаємо в морозилці. Зелень не утрамбовуємо і не притискаємо. Так вона не буде злипатися, а залишиться розсипчастою. Коли коробочка наповниться до верху, щільно закриваємо її кришкою і відправляємо в камеру на зберігання.
Якщо не вистачає контейнерів, можна використовувати поліетиленові пакети, але в них зелень трохи пересушується.
Таким же способом я заготовлював на зиму і інші ароматні трави – петрушку, базилік, кінзу … Так як при цьому способі заготовки вони не втрачають свій колір і смак, то їх можна використовувати не тільки для приготування перших і других страв, а й додавати в салати або прикрашати бутерброди.