Ягоди смородини, крім того, що дуже соковиті та ароматні, ще й насичені вітамінами та мінеральними речовинами. Проте, часу насолоджуватися цими цілющими плодами не так уже й багато. Тому господині стараються зробити якомога більше заготівель зі смородини на зиму. Найпоширенішим способом запастися є консервування, але при варінні значна кількість корисних елементів втрачається. Тому найкраще ягоди засушити й, таким чином, не розгубити корисні речовини.
Інгредієнти: Смородина
Щоб правильно засушити чорну смородину власноруч, необхідно дотримуватись декількох правил, які стосуються збору ягід, підготовки їх до сушіння, та вірного вибору методу заготівельного процесу. До речі, сушити можна не лише плоди, а й листя смородини, з них можна холодною зимою заварити духмяний і смачний чай.
Є декілька методів сушіння смородинових ягід: в мікрохвильовій печі, в духовці, в електросушарці та на повітрі.
Зміст
Основні правила підготовки та методи сушіння смородини
- Погода під час збору смородини повинна бути обов’язково сонячною, а ще варто дочекатись доки спаде роса.
- Сушити потрібно лише цілком дозрілі та непошкоджені ніяким чином плоди.
- Перед сушінням, смородину необхідно ретельно помити та перебрати.
Після цього, рекомендується висипати ягоди на паперові рушники та обсушити їх.
Сушка в мікрохвильовці
Сушіння в мікрохвильовці, звичайно ж, значно заощадить час потрібний для цього процесу. Результат також порадує. Проте, цим методом можна скористатися лише тоді, коли не планується сушити багато ягід.
Спочатку, плоску тарілку слід застелити, в один шар, бавовняною серветкою та викласти на неї смородину.
Зверху плоди треба накрити ще однією серветкою. Сушитися смородина повинна при потужності 200 ВТ протягом 5 хвилин. Після відведеного часу потрібно перевірити плоди, чи приготувалися. Переважно для великих ягід знадобиться ще 5 хвилин. Але, краще, через кожні пів хвилини перевіряти готовність смородини та перемішувати ягоди, щоб вони рівномірно обсушувалися.
Сушка в духовці
Перед сушінням смородини в духовці, рекомендовано підготовлені відповідним чином плоди, насамперед просушити на свіжому повітрі, без прямого попадання сонячних променів. Це пришвидшить процес.
Але якщо немає можливості скористатися таким методом, то можна відразу ж сушити в духовці.
Деко необхідно застелити двома шарами пергаменту або харчової фольги та обережно помістити на нього смородину, одним шаром.
Духовку варто перед цим прогріти до 45 °С, а вже потім відправити до неї форму з ягодами на 60 хвилин. За цей час плоди повинні трохи підсохнути.
Після цього, їх слід вийняти та охолодити, а потім знову поставити в духовку, уже розігріту до 70 °С.
В загальному сушити чорну смородину в духовці потрібно не більше, ніж 3 години. Все залежить від того, якого розміру ягоди.
Сушка в електросушарці
Сушити смородину в електросушарці, мабуть, найзручніше. Це дуже швидко та якісно. Варто нагадати, що готовий продукт ідеально підходить як додатковий продукт під час приготування випічки, пудингів, морозива та інших ласощів.
Насамперед, необхідно встановити на електросушарці температуру 50-55 °С.
На палети пристрою необхідно викласти в один шар підготовлені смородинові ягоди та через 10 хвилин (відтоді як був ввімкнений агрегат) їх можна відправляти сушитися.
Сушіння відбувається в декілька етапів:
-
- коли пройде 7 годин, ягоди матимуть бордово-коричневе забарвлення;
- коли пройде 16 годин, він зміниться на темно-червоний;
- коли пройде доба від початку сушіння, смородина стане зморщеною;
- процес сушіння вважатиметься завершеним, коли пройде 50 годин від самого початку.
Важливо! Всі сушарки відрізняються одна від одної, тому час для приготування може значно відрізнятися. Підбирати його, краще експериментуючи.
Ознайомившись з інструкцією, яка представлена на відео, кожна господиня зможе легко зорієнтуватися, як правильно сушити чорну смородину в електросушарці власноручно.
Сушка ягід на повітрі
Деяким домогосподаркам й досі до вподоби перевірений і добрий метод сушіння ягід під сонцем. Але знавці цієї справи рекомендують сушити протягом кількох днів на свіжому повітрі, а потім ще й в духовці. Таким чином, вдасться зберегти якомога більше вітамінів і корисних речовин.
Найкраще для цього процесу підійдуть таці з дерева, на які слід застелити пергамент та розкласти на них смородину в один шар.
Палети необхідно розмістити на балконі або горищі, а ягоди накрити марлевою тканиною, щоб захистити їх від комах та пилу.
Час від часу вітамінну смородинову заготівлю варто перемішувати.
Підсушені плоди необхідно відправити в духовку розігріту до 55 °С на 5 годин. Після цього вони можуть зберігатися весь зимний період.
Зберігання сушеної смородини
Для того щоб забезпечити якісне зберігання смородини, її найкраще помістити в мішечки з цупкої тканини, або ж в скляну тару, що щільно закривається кришкою.