Сушений часник: способи заготівлі та зберігання – як сушити часник на зиму в домашніх умовах

Багатий урожай часнику завжди радує господарів. Тому вони роблять все, щоб плоди їхньої праці були придатними до споживання якнайдовше. В цій статті цікаво буде ознайомитись з тим, як правильно сушити часник відразу ж після збору, та зберегти його цілими головками протягом зимового періоду. А також варті уваги матеріали про те, як зробити власноруч чипси та порошок з часнику, які можна використовувати, як смачну приправу.

Як сушити часник після збирання

Перед тим, як викопувати часник з городу, його не треба поливати декілька днів, щоб ґрунт був сухим і розсипчастим. Коли перед збором урожаю часнику йшов дощ, то цей процес краще відкласти.

Викопавши головки з землі, їх необхідно розкласти в один шар та залишити на грядці на 3-4 години, щоб просоли. Досушувати часник (близько 5-10 діб) слід під навісом, який добре провітрюється.

Як сушити часник

Коли часникові стебла стануть сухими, то їх треба зрізати, на відстані 5-6 сантиметрів від головок. Після цього, часник необхідно помістити тонким шаром в дірчасті ящики та помістити на зберігання в місце, де сухо та прохолодно.

Часник можна зберігати не головками, а цілими зв’язками чи “косами”. В такому випадку, стебла відрізати не слід, вони потрібні для скріплення. Овоч, в такому вигляді, необхідно підвісити в сухому місці.

На відео від каналу «Корисні Поради» детально йдеться про те, як сушити часник:

Як сушити зубчики часнику

Перед сушінням часнику його необхідно підготувати. Головки треба розділити на зубки та почистити кожен від лушпиння. Всі потемнілі та пошкоджені місця варто зрізати ножем.

Як сушити часник

Подрібнити часник можна кількома способами:

  • Для цього можна використати велику тертку. Проте, цей метод не досконалий, тому що під час подрібнення, таким чином, виділяється дуже багато соку, а це зашкодить якісному сушінню. Крім того, так швидше вивітриться часниковий аромат.
  • В кухонному комбайні. Цей спосіб також, як і попередній, неефективний через ті ж причини.
  • Нарізати зубки на тонкі пластини. Подрібнення таким способом, підійде для сушіння в духовці чи електросушарці.
  • Розрізати зубки вздовж на дві половини. Це ідеальний варіант для сушіння часнику на свіжому повітрі.

Як сушити часник

Природний спосіб сушіння

Розрізані на дві половини часникові зубки треба розмістити на плоскій поверхні, зрізами догори та відправити в сухе місце, що добре провітрюється. Важливо, щоб на них не потрапляли прямі сонячні промені, інакше багато корисних речовин буде втрачено.

Періодично шматочки часнику необхідно перевіряти, чи ще не готові. Приблизно для сушіння потрібно 10-14 днів (якщо на вулиці нема дощу). Якщо зубчики часнику великі, а погодні умови не надто сприятливі для цього процесу, то сушити овоч потрібно, звичайно ж, довше.

Сушимо в духовці

Нарізаний на пластини часник слід помістити на деко, застелене пергаментом, та відправити в розігріту духовку до 50-60 °C. Дверцята, при цьому, повинні бути напіввідкритими, щоб пристрій не перегрівався і, щоб була циркуляція повітря.

Як сушити часник

Через 40 хвилин сушіння, форму з часником треба вийняти, перевернути нарізку, почекати доки він повністю остигне та відправити його назад в духовку.

Сушитися часник повинен біля 3-6 годин (в залежності від товщини нарізки).

Як сушити часник в сушарці для овочів і фруктів

Зубчики часнику необхідно розмістити на решітках сушарки одним шаром. Пристрій повинен прогрітися до 55-60 °C (більша температура знищить аромат та вітаміни).

Як сушити часник

В середньому на сушіння має піти 4-6 годин, в залежності від товщини нарізки та вологості повітря в приміщенні.

Канал «Ezidri Master» підготував відео про те, як правильно організувати процес сушіння часнику:

Як зробити часниковий порошок

З сушеного часнику можна зробити порошок, який стане ідеальною приправою. Для цього часникові чипси слід перебити (1-2 хв) в блендері або кавомолці. Отриману масу необхідно просіяти через сито, щоб добитися однорідного стану. Якщо на подрібнення витратити менше часу, то в приправі будуть присутні невеличкі крупинки, які будуть більш відчутними в майбутніх стравах.

Як сушити часник

Як зберігати сушений часник

Часник, у сухому вигляді, найкраще зберігати в скляній тарі темного відтінку, щільно закрутивши кришкою та в приміщенні, де сухо та темно. За таких умов продукт буде придатним до споживання цілий рік.

Як сушити часник