Як сушити кабачки на зиму: 3 способи заготовки

Кабачок є відмінним дієтичним овочем. Він має низьку калорійність і велику кількість різних вітамінів і мікроелементів. Кабачок ідеально підходить для дитячого харчування, особливо для першого прикорму немовлят. Тому дуже важливо заготувати його на тривалий період.

Безперечно, що свіжий кабачок можна придбати майже в кожному магазині навіть зимою, але овочі що розвивалися під час сезону, мають зовсім інший смак та кількість вітамінів. Щоб зберегти кабачок на зиму, його можна заморозити або засушити.

Підготовка кабачка до сушіння

Для сушіння підійдуть як ранні, так і середньостиглі сорти кабачків.

Насамперед, овочі слід старанно помити з милом та зрізати вершечки з двох сторін.

Краще сушити молоді кабачки, в яких ще не сформувалася насіннєва коробка. З них можна не знімати шкірку, тому що вона ще дуже ніжна.

Якщо овочі більш дозрілі, то їх треба почистити від шкірки, а потім, розділити навпіл та вийняти зернята. Для цього зручно скористатися столовою ложкою.

Спосіб нарізки кабачків залежить від того, що в майбутньому планується з них готувати. Овочі менші за розміром можна нарізати кілечками завтовшки до 1 см, а більші – кубиками або великими соломинками.

Як сушити кабачок

Дехто, перед сушінням, нарізані кабачки бланшує в окропі 1-2 хвилини, а після, різко поміщає їх в крижану воду та сушить на рушниках з паперу.

Також, перед тим як відправити кабачки сушити, їх можна підсолити, зачекати щоб вони виділили сік, а потім позбутися зайвої вологи паперовим рушником.

Займатися сушінням кабачків можна й без будь-якої попередньої підготовки.

Три способи сушіння кабачків

Сушка на сонці

Природний спосіб сушіння займає найбільше часу (2-3 тижні).

Нарізаний кабачок необхідно викласти на поверхню решіток чи сита одним шаром, залишаючи між шматками певну відстань. Овоч повинен сушитися під прямими сонячними променями. Час від часу кабачкову нарізку варто перевертати, щоб вона сушилася рівномірно.

Використовувати для сушіння дека чи палети не бажано, тому що нижня сторона овочів, без хорошої циркуляції повітря, може почати гнити.

Якщо нема решіток і сита, шматки овочів можна нанизати на мотузку або міцну нитку та підвісити в приміщенні, що добре провітрюється.

Як сушити кабачок

У духовій шафі

Кабачкову нарізку необхідно розмістити, залишаючи невелику відстань між шматками, на деко, вистелене пергаментом.

Духовку треба розігріти до температури 45-50 °C. Повністю зачиняти дверцята не слід, варто залишити невелику щілинку, щоб волога, яка випаровується могла виходити. Кабачки потрібно періодично перевертати з боку на бік, а деко обертати так, щоб обидві сторони посудини час від часу були біля дверцят.

Процес сушіння займає, приблизно, 8-10 годин.

Як сушити кабачок

В електричній сушарці

Цей спосіб схожий на попередній, лише замість форм для запікання слід використати решітки, а замість духовки скористатися електросушкою для овочів і фруктів.

Пристрій необхідно прогріти до температури 50 °C. Решітки з нарізаними кабачками необхідно розмістити в кілька ярусів, а під час сушіння їх треба буде міняти місцями, щоб забезпечити рівномірне висихання. В середньому цей процес займе 7-10 годин.

Як сушити кабачок

На відео від каналу «kliviya777» детально йдеться про те, як відновити та приготувати сушені кабачки:

Як зробити цукати з кабачків

Кабачки слід нарізати на середні кубики, засипати цукром і залишити у такому вигляді на ніч. Зранку, до соку, що виділився необхідно додати апельсин або лимон, пропущений через м’ясорубку та проварити разом з кабачками 5 хвилин. Після цього, шматочки овочу необхідно висушити в духовці чи електросушарці.

Як сушити кабачок

На відео від каналу «Прості та смачні рецепти!» можна ознайомитись з тим, як приготувати кабачкові цукати:

Як зберігати сушені кабачки

Найкраще зберігати сушені кабачки в скляній або пластиковій тарі, яка щільно закривається кришкою, в темному сухому приміщенні. За таких умов, продукт буде придатним до вжитку протягом 1 року.

Як сушити кабачок