Якщо для зберігання гарбуза створити оптимальні умови, то він може бути придатним до вжитку протягом тривалого часу. Проте, овоч у розрізаному вигляді може зберігатися значно менше. Але вмілі господині знайшли вихід з такої ситуації. Вони рекомендують розрізаний гарбуз засушити або заморозити. Існує декілька способів сушіння овочу.
Інгредієнти: Гарбуз
Зміст
Як сушити гарбуз цілком
Переважно сушать декоративні сорти гарбузів у цілому вигляді, для того щоб пізніше використовувати його для створення різних виробів. Для того щоб вони довго зберігалися, збирати урожай необхідно перед першими заморозками. Перед сушінням гарбуз варто помити та витерти рушником. Потім, кожен овоч слід помістити в сітки та підвісити в темному, сухому місці, що добре провітрюється.
Цей процес займе, приблизно, 6-8 місяців. Про те, що гарбуз висох, свідчитиме характерний звук насінин, який вони створюють, вдаряючись об сухі стінки плоду, при протрушуванні овочу.
Підготовка гарбуза до сушіння в кулінарних цілях
Сорти гарбуза, з яких можна готувати страви, спочатку необхідно помити та витерти рушником. Потім, слід вирізати “хвостик”, розрізати плід на дві половини та вийняти зернята. Після цього, гострим ножем з гарбуза треба зняти тверду шкірку.
Гарбуз для сушіння краще нарізати на тонкі пластини або на дрібні кубики.
Для того щоб нарізані овочі не потемніли їх варто бланшувати в кип’ятку 2 хвилини. Після цього, гарбуз необхідно остудити, помістивши його в посудину з крижаною водою. По завершенні цих процесів овоч можна сушити.
Як сушити гарбуз на зиму
Сушіння природним способом
Гарбузові шматки слід розмістити в один шар на палети або решітки та поставити їх під прямі сонячні промені на 6-10 днів (якщо на вулиці буде тепла погода). Найкращим місцем для цього вважається балкон або веранда. Щоб гарбуз не припадав пилом, і щоб на нього не змогли сідати комахи, його рекомендується накрити марлею.
Сушити гарбузові плоди можна й по-іншому – над газовою плитою. Нарізаний гарбуз необхідно нанизати, скориставшись великою голкою, на міцну нитку (бажано капронову) або волосінь та підвісити його над газовою плитою та залишити так, доки гарбуз не висохне.
Вадим Крючков у своєму відео розповідає про те, як правильно сушити гарбуз природним способом:
Сушіння в духовці
Гарбуз, нарізаний на пластини або шматочки товщиною не більші, ніж 1 сантиметр, необхідно пробланшувати так, як було описано вище. Потім, слід розмістити нарізку на деко одним шаром, залишаючи між шматками незначну відстань.
Після цього, гарбуз можна відправляти в розігріту духовку, дверцята якої весь час повинні бути напіввідчиненими. Сушіння відбувається у два етапи:
- Спочатку, протягом 5 годин, овоч має сушитися при температурі 55-60 °C. Коли пройде зазначений час гарбузові шматки слід перевернути та залишити, щоб повністю охолонули.
- Наступний етап, сушіння гарбуза до повної готовності, вимагає збільшення температури до 75-80 °C.
В електричній сушарці
Якщо є цей пристрій, то це помітно полегшить процес сушіння гарбуза. Підготовлені шматки овочу необхідно розкласти на решітках, залишаючи між ними невелику відстань.
Сушити потрібно при однаковій температурі (55-60 °C) протягом всього процесу. Щоб овоч не прилип до решітки, через годину з половиною шматочки варто перевернути, хоча це не є обов’язковим.
Загальний час сушіння залежить від того, якої товщини нарізка і яка вологість навколишнього повітря. Приблизно, це займає від 12 до 20 годин.
На відео від каналу «Ezidri Master» можна дізнатись, як сушити гарбуз на зиму та як перетворити його в порошок:
Як зробити чипси з гарбуза
Для початку, гарбуз слід запекти в духовці (30-40 хвилин). Потім, м’якуш необхідно перебити в блендері, а отриману масу викласти тонким шаром на деко або посудину, в якій готують пастилу. Таким чином, гарбуз необхідно сушити в духовці або електросушарці до тих пір, доки він не стане крихким.
Гарбузовий порошок
З гарбузових чипсів, а також з овочу, засушеного шматочками, можна зробити гарбузовий порошок. Для цього продукт необхідно подрібнити в кавомолці до однорідного стану. З гарбузового порошку зручно готувати суп-пюре.
Як зробити цукати з гарбуза
Щоб приготувати цукати, шматочки гарбуза необхідно проварити декілька раз в сиропі (цукор і вода), а потім висушити зручним способом. Урізноманітнити смак ласощів можна, додавши в сироп лимон, апельсин, корицю або імбир.
На відео, відзнятому Оксаною Валеріївною детально розповідається, як приготувати гарбузові цукати:
Як зберігати сушений гарбуз
Сушений гарбуз найкраще зберігається в скляній тарі, щільно закритій кришками, в місці, де темно та сухо. Цукати можна зберігати в холодильнику, а якщо їх дуже багато, то частину слід заморозити.