Сироп – це зручна і корисна заготовка, яку можна використовувати для приготування різноманітних десертів, коктейлів, солодких соусів. Тому варто обов’язково робити сиропи з різних фруктів та ягід. І шовковиця – це не виключення. Вона є дуже солодкою і містить багато вітамінів, тому така заготовка точно не буде зайвою.
Сироп з шовковиці без цукру (тутовий дошаб)
Оскільки в самих ягодах достатньо цукру, його додавати в сироп не треба. Завдяки цьому заготовка є абсолютно натуральною та дуже простою в приготуванні. Хоча і потребує деяких часових витрат.
Для приготування сиропу, треба взяти ягоди, перебрати та дістати всі зіпсовані. Оскільки шкірка шовковиці дуже ніжна, мити її не рекомендується. Але якщо в цьому є велика необхідність – тоді обережно перекладіть ягоди в друшляк та промийте водою з-під крану.
Після цього почекайте, щоб ягоди стекли, а потім перекладіть їх в каструлю і трохи помніть шовковицю руками чи дерев’яним товкачем. Це ви робите для того, щоб вона пустила сік і сироп не пригорів.
Після цього ввімкніть маленький вогонь, проваріть сироп протягом 30-ти хвилин постійно помішуючи, та зніміть каструлю з плити. Після цього дайте ягодам вистигнути і злийте сік через марлю або сито.
Саме з цього соку ви і будете робити сироп. Для цього треба уварити рідину так, щоб лишилася одна третина об’єму. Кількість часу, який знадобиться для цього процесу, залежить від кількості соку. Іноді процес займає 24 години.
Сироп треба поставити на маленький вогонь та варити до готовності. Потім візьміть чисті стерилізовані банки та розлийте в них гарячий сироп.
Сироп з шовковиці з цукром
Якщо ж ви не захочете так довго уварювати шовковицю, тоді можете додати в неї цукор. Так сироп стане менш корисним, але і приготуєте ви його набагато швидше.
Вам треба зварити шовковицю, як в першому рецепті, витиснути з неї сік, а потім додати цукор. Оскільки шовковиця і так дуже солодка, беріть на 1 кілограм ягід 0,5 кілограма цукру.
Сироп треба зберігати в прохолодному приміщенні. Його термін придатності становить 2 роки.
Це відео присвячене процесу приготування сиропу з шовковиці: