М’ята – це дуже корисна лікарська рослина, тому її обов’язково необхідно заготовувати на зиму. Час збору м’яти доводиться на саму середину літа: червень-липень місяці. У цей час відбувається цвітіння, бутонізація, рослини.
Інгредієнти: М'ята
Щоб засушити м’яту, треба зрізати стебла разом з листям. Для цього краще скористатися ножем або ножицями. Якщо ви збираєте м’яту там, де немає бруду, наприклад у власному саду, або десь в полі чи лісі – тоді краще її не мийте.
А якщо в митті все ж є необхідність, тоді занурте м’яту в миску, сполосніть та потім добре струсіть. Щоб вона швидше висохла – поставте пучок в склянку. Так вода швидко стече і листя обсохнуть за кілька десятків хвилин.
Для сушіння необхідно обирати приміщення, яке добре провітрюється. Це може бути навіс, закрита веранда. Сушити рослину можна по-різному. Дехто просто бере пучки, зв’язує та підвішує їх. А дехто ріже шматками по 7-10 сантиметрів та розкладає на рівній поверхні, попередньо закритій чистим папером або тканиною.
Під час сушки слідкуйте, щоб на м’яту не потрапляло пряме сонячне проміння.
Фото. Збір м’яти на зиму, як правильно сушити м’яту.
Щоб м’ята повністю висохла, треба 2-3 тижні. Коли це станеться – зразу ж складіть її в скляні банки з кришками або мішечки з тканини.
Фото. Заготівля м’яти. Як зберігати м’яту.
Ось і все, тепер у вас є заготована лікарська рослина, яку можна використовувати для заспокоєння нервів, лікування та просто додавати в чай, щоб зробити його ще смачнішим і ароматнішим.