Сушені яблука – це смачний продукт, який можна їсти замість цукерок, або класти в зимовий компот. Така заготовка ніколи не буде зайвою, до того ж, часто бувають великі урожаї яблук і люди вже не знають, що з ними робити. Тому варіант з сушкою є просто ідеальним. Та і сушити яблука зовсім не складно. Особливо, якщо є електросушарка.
Інгредієнти: Яблука
Зміст
Як вибрати яблука для сушки
На яблуках не має бути гнилі та пошкоджень – це єдине правило. Що ж стосується сортів – кожен може обрати той, який йому до смаку. Хтось любить кисле, хтось солодке, тому тут тяжко порадити щось конкретне.
Як різати яблука для сушки
Спочатку яблука треба добре помити, обсушити, а потім порізати їх шматочками або часточками, товщина яких складає не більше 0,5 сантиметра. Якщо наріжете товсті шматки – вони будуть дуже довго сушитися. Шкірку можна не чистити, адже в ній є багато вітамінів.
Щоб яблука довго зберігалися і не втратили колір, їх можна опустити в соляний розчин. Треба змішати 1 столову ложку води з 1 літром солі, покласти яблука в рідину на 5 хвилин, а потім відкинути на друшляк.
Як сушити яблука в електросушарці
Яблука треба розкласти на спеціальну решітку в один шар. Слідкуйте, щоб шматки не лежали надто щільно.
Сушити необхідно 8-10 годин при температурі 65-70 градусів за Цельсієм. Не забувайте міняти решітки місцями, аби яблука висушилися рівномірно. Точний час сушки залежить від сорту та товщини яблук.
Це відео присвячене сушінню яблук в сушарці:
Після того, як скибочки висушаться – зразу ж дістаньте їх з сушарки, інакше вони знову наберуть вологу.
Як перевірити готовність сушки з яблук
Шматок не має липнути до пальців і не виділяти вологу. При натисканні він повинен лишатися пружним.
Якщо шматочок є дуже сухим і ламається – значить, ви пересушили яблука. Звісно ж, таку сушку теж можна їсти, але в ній менше корисних речовин.
Як зберігати сушені яблука
Треба дочекатися, коли яблука повністю охолонуть, а потім можна скласти їх в мішечки з бавовни або паперу чи скляні банки з кришками, які добре закриваються.
Не складайте сушку в контейнери або поліетиленові пакети – вона там “задихнеться” або в ній заведуться комахи. Найкраще зберігати сухофрукти в сухому, прохолодному, захищеному від сонця місці. Це може бути комора або кухонна шафа.
Такі яблучка можна навіть класти в пиріжки у вигляді начинки. Вони довго не втрачають свій аромат і чудово смакують.