Йошта – це дуже цікавий гібрид з чорної смородини та аґрусу. Деякі плоди більш схожі на смородини, а деякі – на аґрус. Все залежить від сорту. Але, в будь-якому разі, ці ягоди дуже ароматні, смачні, і з них виходить чудове варення. Ми пропонуємо два простих рецепти приготування, які допоможуть зробити чудові заготовки на зиму.
Варення з цілих ягід йошти
На 1 кілограм ягід необхідно взяти:
- 1 кілограм цукру;
- 200 грамів води.
Щоб робити варення, краще брати стиглі міцні ягоди, бо з перестиглих вийде вже не варення, а джем.
Помийте ягоди, зніміть з них хвостики. Далі додайте в воду цукор, прослідкуйте, щоб він повністю розчинився, а потім всипте в сироп ягоди.
Щоб ягоди лишилися цілими, процес варіння треба поділити на кілька етапів. Спочатку доведіть заготовку до кипіння, потім дайте покипіти 3-5 хвилин, зніміть з вогню та остудіть до кімнатної температури. Потім знову доведіть до кипіння, проваріть 3-5 хвилин і остудіть. Робіть так, аж доки крапля сиропу не перестане розтікатися по тарілці. Це означатиме, що варення готове.
Далі стерилізуйте банки та кришки, розлийте варення, закатайте та закрийте теплою ковдрою чи рушником до повного вистигання.
В прохолодному приміщенні таке варення зберігається 24 місяці, а при кімнатній температурі – 6 місяців.
Варення з йошти без варіння
Щоб приготувати більш корисну заготовку з натуральним смаком та ароматом – можна обійтися без процесу варіння.
Для приготування такого виду варення треба взяти:
- 1 кілограм йошти;
- 2 кілограми цукру.
Помийте ягоди, розсипте на паперовому рушнику, щоб вони обсохли, і видаліть хвостики.
Далі подрібніть йошту за допомогою м’ясорубки, або блендера.
Після цього добре перемішайте ягоди з цукром, щоб він хоча б трохи розчинився.
Далі приготуйте банки об’ємом 0,2-0,3 літра, з кришками, що закручуються. Можна брати і більші але ці – найзручніші. Кришки і банки помийте та стерилізуйте, бо така заготовка дуже схильна до бродіння.
Зберігати варення можна тільки в холодильнику чи холодному льосі і не більше 6-ти місяців.
А це рецепт варення з чорної смородини::