Заготівля і сушка арахісу

Ви знали, що арахіс з родини бобових? Та усі ласуни його все одно називають горіхом. Смак та вигляд цьому причина. Арахіс не вибагливий до умов вирощування – аби було тепло, родючий ґрунт та достатньо вологи. Той, хто вирішив висаджувати самостійно смачний біб, вже задумався над способами збереження арахісового урожаю.

Зростання цієї рослини чимось схоже на картоплю. При плодоношенні арахіс утворює великі грона, але не на стеблах, а на корінні. Та й мають вигляд вони невеличких довгастих бульбашок.

сушений орехa

В першу чергу, не потрібно горішки у так званих кожушках зривати з коріння. Цілими кущами підвісьте в сухому, провітрюваному приміщенні. Важливо, щоб бадиллям – вверх, а корінцями – вниз. Хай просушуються близько 2-х тижнів.

Тепер, після попереднього просушування позривайте горішки та пообтрушуйте добре, щоб зсипалась земля чи інше сміття. Також потрібно ще й промити їх. Арахіс ще все одно м’який і не готовий для вживання чи зберігання надовго. Тому його слід сушити надалі іншим способом.

Якщо у вас є свій дім із піччю, то можете викласти горішки на лежанку. Та така унікальна можливість сушити на лежанці зараз мало у кого трапляється. Тому звернемося до класичних нині методів сушіння, а саме  – до електросушарки й духової шафи.

Якщо сушити у духовці, то засипте арахіс у кожушках в форми для запікання чи на лист. Відрегулюйте тепло до +90 градусів та, й помішуючи, сушіть до готової кондиції.

сушений горіх

Щоб не помилитись з моментом досушування, пропонуємо такий метод визначення готовності. Візьміть один горішок з духовки, звільніть від верхньої шкаралупки. Потріть у пальцях. Якщо тонке лушпиннячко легко злущується, можете діставати лист з усім арахісом для його остигання.

А потім смакуйте із задоволенням чи пакуйте на зберігання до зими.

сушений горіх