Як правильно зберігати вершки: в холодильнику, морозилці, після відкриття

Вершки – це дуже смачний і досить затребуваний продукт. При неправильному зберіганні вони швидко зіпсуються.

Тому нехтувати правилами зберігання вершків у домашніх умовах не варто ні в якому разі, враховуючи ще й той момент, що термін їх придатності через високу жирність дуже маленький.

Правила зберігання вершків у холодильному пристрої

Головне розуміти, що зберігати вершки при кімнатній температурі не можна. Після відкриття упаковки з вершками їх необхідно зберігати тільки в холодильнику. На кухонному столі вони будуть їстівними тільки протягом декількох годин.

Термін придатного стану вершків всього лише 3 дні – це за умови, що вони будуть стояти в холодному місці.

Пастеризований фабричний продукт в спеціальній герметичній тарі при показниках градусника від +2 °С до +8 °С може зберігатися від 4 днів до одного тижня. Домашні такі ж вершки придатні до вживання менше – тільки 2 доби.

Якщо придбати стерилізовані вершки в фабричній упаковці, то зберігати їх (при температурі +1 °  + 2 °С) можна набагато довше – десь 30 днів.

Розфасовані вершки одноразовими порціями в холодильному пристрої можуть зберегти свою придатність близько 7 місяців.

Правила зберігання вершків у морозильному пристрої

Дуже добре, якщо в морозильній камері є функція шокової заморозки (така вбудована в більшість сучасних пристроїв). Це дозволить вершкам заморозитися в однорідному стані, тобто продукт не розшарується, від нього не відокремиться вода, і в ньому не утворяться грудочки.

Цей метод зберігання придумали запасливі господині, він ніде не прописаний, але на практиці дуже добре прижився. Для зберігання подібним чином, вершки потрібно перемістити з фабричної ємності в поліетиленовий кульок і відправити в морозильний пристрій. Зберігатися в таких умовах вони зможуть 2 місяці. Щоб продовжити цей термін, вершки можна збити з цукровим піском і заморозити масу в такому вигляді.

Деякі господині радять все ж використовувати трохи кислі вершки для приготування гарячих страв (тобто продукт пройде термічну обробку) або додавати їх в випічку. Вони вважають, що шкідливі бактерії при високій температурі повинні б «померти». Але кожен повинен сам вирішувати чи варто ризикувати здоров’ям, таким чином, чи ні.