Як зберігати томатну пасту: скільки, та за яких умов

Найчастіше господині, якщо заготовляють томатну пасту самостійно, то пакують її маленькими порціями, так як відкрита банка, особливо, якщо вона велика, не може зберігатися довго.

Є кілька перевірених способів зберігання томатної пасти, які дозволять продовжити її придатність, навіть після розпакування тари.

Зберігання томатної пасти

Купивши томат-пасту, упаковану в металеву тару, її, відразу ж після розтину, потрібно перемістити в суху чисту скляну тару зі скла. Потім її необхідно щільно закрити й відправити в холодильник. Важливо згадати, що ні в якому разі не можна набирати соус брудною ложкою, з нею до томатної пасти проберуться шкідливі мікроорганізми, які прискорять процес скисання.

Для більш тривалого зберігання доведеться вибрати один із надійніших методів зберігання.

Повторне консервування

Цей варіант зберігання вважається більш надійним. Це стосується того випадку, коли томатної пасти велика кількість і вживати її планується нескоро.

Прокип’ятивши пасту, її необхідно розмістити в невеликі стерильні баночки зі скла. Після цього їх слід герметично закупорити металевими кришками (або ж гвинтовими), як звичайну консервацію.

Додавання рослинної олії або гірчиці

Після розтину великої ємності з томатною пастою, природно, що вжити її за короткий час не вийде ніяк. Тому до неї потрібно влити пару ложок соняшникової олії (добре, якщо не полінуватися й натерти нею й стінки банки теж) та щільно закрити кришкою. Перед цим, бажано ретельно витерти горловину від залишків пасти, інакше на ній утвориться пліснявий грибок, який через певний період пробереться і під олію.

Гірчиця теж допомагає продовжити збереження продукту. Нею слід промазати боки банки та нижню частину кришки.

В такому стані термін придатності томат-пасти триватиме 2-3 тижні.

Заморожування томатної пасти

У банці

Томатну пасту можна заморозити разом із тарою, якщо це бляшана упаковка. Для цього потрібно видалити кришку, замість неї скористатися харчовою плівкою та відправити банку в морозильний пристрій. Дочекавшись, поки продукт замерзне, (для цього знадобиться 1 доба) його необхідно витягти й занурити в гарячу воду на пару секунд. Така дія допоможе застиглій масі відокремитися від стінок банки. Потім «шматок» томатної пасти слід нарізати кружечками, упакувати в окремий пакет, щільно закрити й знову відправити в морозилку. Такий продукт може зберігатися протягом 3 місяців.

В формочках

Дуже зручно зберігати відкриту томатну пасту, розклавши її порційними шматочками, наприклад, в формочки для льоду та інші, в замороженому стані. Під час розфасовки необхідно стежити, щоб томат-паста не виходила за межі форм. Навпаки вона повинна трохи не діставати до поверхні, інакше паста «вилізе» при замерзанні. Через добу «красиву» пасту потрібно видавити з формочок, скласти в окремий кульочок і відправити в морозильну камеру.

У вакуумному пакеті

В цьому випадку необхідно виконати ті ж процеси, що й у попередніх випадках: перекласти масу, що залишилася, з великої банки в пакетик довгастої форми, сформувати «ковбаску», заморозити, потім нарізати й знову відправити в морозилку.

Див. відео “ТОМАТНА ПАСТА (СОУС). Як зберігати томатну пасту після розтину банки? Два перевірених способи. “: