Як зберігати мідії в домашніх умовах

У мідій невеликий термін зберігання. Цей морепродукт продається в свіжому й у замороженому стані, а ще в мушлі й без неї. Також їх поміщають на тривале зберігання в вакуумну тару.

Всі види мідій мають свій термін придатності. Плануючи зберігати мідії в мушлях в домашніх умовах, спочатку необхідно правильно їх вибрати, а потім слідувати всім важливим рекомендаціям, що стосуються зберігання цих молюсків.

Зміст

Правила вибору мідій

Купуючи живих мідій, потрібно звертати увагу на те, чи не мертвий молюск в середині стулок. Жива істота, після легкого постукування по мушлі, швидко її закриє.

Якщо мідія якісна, то її поверхня повинна блищати й бути без пошкоджень. Повністю розкриті стулки свідчать про те, що всередині мертвий молюск, тобто він непридатний до вживання. Загиблі особини можуть перебувати й в закритих мушлях, якщо вони забиті піском або мулом.

Деякі споживачі, купуючи мідії, струшують раковину, вони впевнені, що, коли всередині є жива істота, тоді не повинно бути ніякого звуку. Але фахівці рекомендують не довіряти такому методу перевірки.

Правильно понюхати мідії: свіжі віддають слабким морським ароматом, а в уже мертвих молюсків запах різкий і неприємний.

Як зберігати мідії в свіжому вигляді

Оптимальною температурою зберігання подібного морепродукту вважається показник градусника, що не перевищує 7 °С. Його не можна зберігати більше, ніж 3 доби. За цей час мідії запросто можуть загинути. Найбільш правильним рішенням буде вжити їх відразу ж після придбання: адже нереально дізнатися стовідсотково де, скільки й за яких умов вони зберігалися до моменту придбання.

Див. відео “Мідії”:

Якщо мідії були вийняті з морозилки й залишені в холодильному пристрої, їх також потрібно зберігати не довше ніж 3 дні. При бажанні продовжити термін придатності такого морепродукту максимум ще на 2 дні, то його потрібно розмістити на крижані осколки й засипати ними мідії зверху. Їх найкраще залишити в друшляку, припасованому на глибокій мисці. Тоді мідії не будуть перебувати в талій воді.

При щоденному огляді охолоджених мідій необхідно перевіряти: чи немає загиблих екземплярів, подібні морепродукти відразу ж треба викинути, щоб не зіпсувалися інші.

Також дозволяється зберігати (не довше 1 доби) живих мідій в холодній воді. Але цей метод не такий надійний, як попередній.

Як зберігати мідії в морозилці

Продовжити термін придатності живих молюсків можна за допомогою морозильної камери. Перед заморожуванням необхідно відокремити м’ясо від раковин, помістити в герметичний лоток, залити водою, закрити й залишити в морозильній шафі.

При певному температурному режимі (оптимальною вважається температура -18 °С), мідії можуть зберігатися в морозилці до 2 місяців. Якщо є функція шокової заморозки, то вийде збільшити термін придатності до 4 місяців.

Як зберігати мідії без мушлів

Свіже м’ясо молюсків, куплене без раковин потрібно відразу ж спожити. Тримати такий морепродукт у морозилці в придатному стані можна стільки, скільки вказано виробниками на тарі.

Мариновані мідії

Такі пресерви дозволяється зберігати не довше, ніж 2 доби після розтину. Мідії в відкритій тарі повинні «плавати» в олії, тому можна долити звичайної соняшникової або оливкової. Салати з маринованими мідіями слід з’їсти за добу.

Відварені мідії

Приготовлені заморожені молюски зберігаються досить тривалий час. При цьому, не втрачаючи харчову цінність і смакові якості. Деякі господині самі варять (з додаванням усіх необхідних інгредієнтів), а потім заморожують мідії. Поміщати в морозилку потрібно тільки сухі морепродукти (для цього їх слід ретельно протерти кухонними серветками). Вони можуть зберігатися до 3 місяців. Повторна заморозка не має сенсу. Після такого процесу мідії втратять смакові якості.

Їсти прострочені мідії ні в якому разі не можна, продукт дорогий, але здоров’я набагато цінніше.