Як правильно сушити мелісу в домашніх умовах

Мелісса має смак з відтінком прохолоди. Це – одна із самих популярних рослин, яку використовують в медицині та у приготуванні багатьох страв і напоїв. Візьміть листочок меліси та вдихніть її запах і зразу ж відчуєте, як вона заспокоює плин думок і гармонізує ваш настрій.

Меліса – та рослина, що повинна бути на вашій кухні у будь-яку пору року. Тож засушуйте цілющу рослину про запас і насолоджуйтеся її смаком  кожного дня.

Як заготовити мелісу для сушки

Якщо ви маєте мелісу на своїй ділянці, то вам, в першу чергу, потрібно займатися її заготовлюванням. Збирайте цю рослину в ранкову пору, але після того, як вже на траві немає крапель роси.

Ніжні листочки обривайте зі стебел. Якщо кущики добре розрослися, то краще зрізувати з гілочками листя ножем чи садовим серпом. Через деякий час на тих місцях відростуть молоденькі пагони.

Меліса засушується багатьма способами. Прочитайте наші рекомендації та виберіть найкращі.

Способи сушки меліси

У пучках

Відберіть гілочки з цілісними здоровими листочками. Пов’яжіть їх невеликими зеленими букетиками по 8-10 стеблин. А потім порозвішуйте у провітрюваній місцині без доступу прямих сонячних променів.

сушена меліса

На горизонтальній поверхні

Для цього варіанту заготовлювання вам потрібно розікласти гілочки меліси на чистому папері або на тканині. Викладайте так, щоб бадилля не сильно прилягало одне до одного та був максимальний доступ повітря до усіх листочків. Перевертаючи мелісу, просушуйте її на протязі 2-3 днів. Ваша ароматна сировина для майбутнього чаювання повинна лежати десь на протязі чи у приміщенні з провітрюванням, але не напроти сонця.

В духовці

При засушуванні меліси у духовій шафі термін заготовлювання значно скорочується. На деко чи листах розкладіть листя в один не товстий шар. Сушка триває 2-3 години, а температуру встановлюйте на позначці +45-50 градусів. Дверцята хай будуть злегенька відчинені, щоб зайва волога швидше вивітрювалася.

У електросушарці

На піддони вистеліть мелісу таким чином, щоб повітря гарно проходило в отвори сіточки. У сушарці засушувати сировину не довго, а це всього 2-2,5 години при температурі +45-50 градусів.

сушена меліса

Як зрозуміти кінцеву ступінь готовності меліси в сушарці чи духовці? Спробуйте поламати гілочку – вона повинна з тріском надломлюватися і в середині стебла не волого. Зверніть увагу і на відтінок – сушена меліса не сильно яскрава та має світло-зелений колір. Якщо ви пальцями розітрете листочки, то вони буквально розсиплються у ваших руках. На додаток, приємно відчується м’ятний аромат.

Як зберігати суху мелісу

Висушену мелісу перекладіть в скляну тару, картонну коробку чи мішечок з тканини. Там хай вона і зберігається.

сушена меліса

А от у пластикових контейнерах зберігати трави не слід.

Як бачите, наші поради щодо заготовлювання меліси в домашніх умовах напрочуд прості. За літній сезон надбати цілющої сировини ви зможете кілька разів. Бо після відривання за умови поливу, меліса швидко відростає знову. Чай з меліси корисний усім без винятку і не має протипоказань, хіба що рідкісне несприйняття. Отже, пийте заварену мелісу із задоволенням перед сном, також пригощайте дітей. А смакувати з квітковим медом – дуже смачно.