Сушені зерна кукурудзи в домашніх умовах

Як відомо науковцям, кукурудзу почали вирощувати стародавні ацтеки 12 тисяч років тому. Ця культура напрочуд поживна і нею можна годуватися як людям, так і свійським тваринам. Виведення нових сортів не зупиняється до цього часу, які відрізняються одне від одного  розмірами качанів, кольором та смаком. Кукурудзяна каша – відома усім жителям Землі, та хіба ж люди зупинилися лише на одному цьому рецепті.

А от, сушіння кукурудзи – справа зрозуміла та проста. І так само її заготовлювали  славнозвісні ацтеки.

Для просушування беріть стиглі качани. Ступінь зрілості можна побачити по тому, як зерно стає твердим. Бадилля кукурудзяного стебла теж жовкне й стає сухим.

Отже, зривайте качани у верхньому листі, в яке плоди закутані, як в кокон. Потім відгорніть листя, але не зривайте. Кукурудзяні рильця прибирайте, але не викидуйте – воно вам ще знадобиться для цілющого чаю. Після цього качани треба підвісити під навісом “за хвостики”.

сушена кукурудза

Сорти кормової кукурудзи у селах саме так і зберігають. Качанам спека й морози не страшні. А от волога і шкідники можуть попсувати увесь врожай.

Сушіння цукрової кукурудзи

Але нас цікавить зберігання цукрової кукурудзи. Після того, як вона просушилась на свіжому повітрі, потрібно обчистити зерна з качанів і відправити на досушування.

сушена кукурудза

Досушити можете у духовці, розстеливши зерна кукурудзи в деко. Та й на сонці, якщо досить спекотна погода, теж гарно підсушується продукт.

З такої кукурудзи можна потім готувати крупу і муку. З крупи готують супи, каші. А муку додають в тісто для піци чи варять смачну мамалигу. До каші додавайте молоко та вершкове масло. Потім солодіть чи соліть страву – як вам більше подобається.

сушена кукурудза

Сушену кукурудзу пересипте в скляну тару чи полотняні мішечки. Зберігається вона в такому вигляді до наступного сезону або й довше.

Ознайомтесь із домашнім способом помелу кукурудзяної муки у даному відео:

Сушіння кукурудзи на попкорн

Щоб засушити кукурудзу, з якої потім хочете приготувати поп-крон, не беріть перший ліпший сорт. Адже для цієї мети були виведені спеціальні види, що мають властивість лопатися від термічної обробки.

сушена кукурудза

Цукрову кукурудзу спочатку просушуйте під навісом чи на горищі, прив’язавши кожен екземпляр за листя. Треба уникати сильного пересушування качанів цього сорту. Бо тоді зернятка втратять особливість вибухати при нагріванні.

Якщо ви занадто пересушили кукурудзу для поп-корну, поставте місткість з нею у приміщенні, де є невелике зволоження. Та не ненадовго, щоб продукт почав пліснявіти.

Сушіння кукурудзяних рилець

При заготовлюванні кукурудзи, у ваших руках опиняються рильця, схожі на волоссячко ляльки. З них господині роблять відвари, які особливо корисні гіпертонікам та людям з порушеною діяльністю нирок, жовчного міхура. Народна медицина не обходить рильця своєю увагою і рекомендує заварювати їх, як чай. Смак отримується ніжний, з ледь відчутною солодкістю.

сушена кукурудза

Радимо збирати рильця, коли ви ще не плануєте ламати качани і вони вирізняються молочною свіжістю. У цей час рильця лише трішки показуються з під листя. У цьому періоді ця сировина набуває найбільшої кількості корисних речовин. На кукурудзу, що росте, обривання рилець не робить негативного впливу.

Рильця рекомендуємо сушити на сонці. Вони висихають досить швидко, за декілька днів. На горищі чи під навісом теж годиться сушка. Кукурудзяне волоссячко потрібно перегортати у процесі висушування, щоб це відбувалось більш рівномірно.