Сушка білих грибів в домашніх умовах: як правильно сушити гриби на зиму

Білий гриб називають ще королівським. Адже він знаменитий не лише своїм вишуканим смаком, а й рядом корисних речовин. Це справжня скриня дуже цінних для організму людини компонентів: вітаміни, мікроелементи, амінокислоти, ферменти. Якщо ви вже впевнились у цілющих властивостях білих грибів, то про смак теж можна написати окрему книгу. Саме тому їх так люблять господині, бо до багатьох страв грибочки додають неповторний присмак та надзвичайний грибний аромат. Не дивно, що білий гриб першим стоїть в списку продуктів, рекомендованих до заготовлювання.

Використовуйте для чищення та нарізання грибів ножі с пластиковим лезом або з якісної нержавійки. Важливо, щоб не дуже якісний сплав леза не вступав в реакцію з грибним м’якушем. Бо тоді частина речовин знищується. Це навіть позначується на смакових якостях. Якщо ви впевнені у своїх кухонних інструментах то перейматися з цього приводу не потрібно.

Гриби, які ви вирішили засушити, мити не слід, але почистити лише ножем. Якщо гриби сильно забруднені, то можна протерти такі місця сухим рушником.

Білі гриби пропонуємо засушувати одним з наведених методів:

Природна сушка на свіжому повітрі

Перший спосіб сушіння підходить для невеличких грибів чи екземплярів середнього розміру. Понанизуйте  їх на товсту мотузку. Потім повісьте цю грибну гірлянду у місці, де добре дме протяг. Головне, щоб на гриби не потрапляли сонячні промінчики.

сушені гриби

Якщо на даний момент повітря вологе чи не дуже тепло у місці засушування, можна прискорити сушку білих грибів. Тож у такому разі повісьте їх поруч з батареєю, над обігрівачем чи біля грубки.

сушені гриби

Сушка грибів в духовці та електросушарці

Гриби великого розміру поріжте на пластинки. Потім покладіть в деко для засушування у духовій шафі чи на піддони електросушарки.

сушені гриби

Грибочки цього виду сушіть 6-9 годин в електросушарці при температурі +55 градусів.

сушені гриби

Якщо ви вибрали духовку для сушіння білих грибів, то часу на це піде менше, а точніше 4-6 годин. Температура хай буде на відмітці +90 градусів. Та й не забувайте ж, що дверцята слід трішки відчинити, поки продукт засушується.

сушені гриби

З іншими цікавими рекомендаціями щодо сушіння білих грибів за допомогою електросушарки, ознайомтеся в даному відео:

Ви багато чули про грибний порошок, на основі якого створюються багато приправ, що продаються у магазинах. Запашний та поживний, порошок додають в супи й соуси, при тушкуванні м’яса, бобових та в інші страви. Також зберігання білих грибів у вигляді порошку має значно менший об’єм домашнього напівфабрикату.

Грибний порошок

Після висушування за будь-яким з вищенаведених рецептів, грибочки треба добре подрібнити.

Перемеліть їх блендером чи у кавомолці. У гриби додайте кілька горошин запашного перцю, трохи солі. А після перемелювання просійте через сито.

сушені гриби

Відсіяні часточки грибів потрібно ще раз ретельніше перемолоти.

сушені гриби

Готовий грибний порошок пересипте в скляну тару, щільно закрийте та зберігайте у сухій шафі чи в іншому темному й прохолодному місці. .

сушені гриби

сушені гриби