Як правильно сушити горіхи

Волоські горіхи або ще, як їх називають “грецькі” відомі кожній господині, як один з кращих інгредієнтів у випічці, як прикраса й начинка для тортів та у м’ясних стравах. Майже усі заготовлюють горіхи самостійно, не знаючи певних правил засушування, зіштовхуються з тим, що горіхи можуть почорніти чи всохнути. При сушінні природних продуктів, звичайно, що бувають і забраковані екземпляри. Та щоразу постає питання, як можна зменшити їх відсоток при заготовлюванні на зиму?

Заготівля і сушіння волоського горіха

Перше правило для заготівлі горіхів. Збирайте плоди, що вже дійсно доспіли. Це ви можете побачити по зеленій шкірочці навкруги костяного шару. Якщо вона вже сама спадає з горіхів, то плід дійшов до стиглого вигляду. Можна, звичайно, допомогти горішкам – самостійно зчистити ножем там, де шкірка вже почала відвалюватися.

Правило друге. Не виймайте горіхових ядер із тих горішків, що ще зеленими щойно впали додолу. Вони повинні “відлежатись” при природній температурі. Ядро спокійно підсохне у неспішному режимі.

Правило третє. Де б ви не розкладали горіхи для просушування, найкраще щоб вони лежали в один шар. Природним чином горіхи просушаться за місяць-два. Після цього їх потрібно, не виймаючи з ядер, спакувати в полотняний мішок і відправити на зберігання в сухе провітрюване місце (комору або на горище).

сушений горіх

Ось така неприємна картина вас чекає, якщо ви полущите горіхи зразу після збору врожаю. Вони потемніють та непропорційно всохнуть. Тож слідуйте золотим правилам заготовлювання горіхів, щоб ви мали смачні горіхові ядра належного вигляду.

сушений горіх

Сама природа нам підказує, що найкращий формат зберігання плодів саме у шкаралупі. Якщо у вас є можливість, лущіть для потреб горіхи в той час, як вони вам потрібні.

Або скористуйтеся нижченаведеним рецептом сушіння про запас волоських горіхів в очищеному стані.

Полупайте горіхи та вийміть стиглі ядра. Обов’язково відкидайте чорні й гнилі, щоб вони у майбутньому не передали бактерії гнилі на здорові горішки. Потім викладіть свіжі ядра на деко.

сушений горіх

Ввімкніть температуру духовки не більше, чим на +90 градусів. Після прогрівання, відправте деко з горіхами в духовку. Сушіть протягом 2-х годин із трохи прочиненими дверцятами. Не забувайте регулярно перемішувати ядра та слідкуйте за моментом, коли вони добре просушаться. Виймайте потім горіхи, бо пережарювання їх теж не прийнятно.

сушений горіх

Зверніть увагу на примітну властивість добре просушеної горіхової маси. Коли будете її перемішувати, то почуєте як з тріском відлущується тонка шкірочка.

Після охолодження пересипте сушені горішки в картонну коробку чи полотняний мішечок.

Ще цікаві поради про сушіння горіхів дивіться на відео нижче: